vlada srbije u petak donela odluku o povećanju nameta na duvanske proizvode

Od danas viša akciza na cigarete

SrbijaVesti

24.7.2021 09:52 Autor: Gordana Bulatović 1

Od danas viša akciza na cigarete Od danas viša akciza na cigarete
Akciza na svaku paklicu cigareta koja se proizvede ili proda u Srbiji veća je od danas za 1,5 dinar, odnosno sa 173,49 dinara na... Od danas viša akciza na cigarete

Akciza na svaku paklicu cigareta koja se proizvede ili proda u Srbiji veća je od danas za 1,5 dinar, odnosno sa 173,49 dinara na 174,99 dinara po kutiji. Reč je o jednom od dva akcizna nameta na duvanske proizvode. Uz ovu tzv. minimalnu akcizu, plaća se još jedna, u visini od 33 odsto cene paklice. Naravno, na iznos ovih nameta se, zatim, dodaje i porez na dodatu vrednost od 20 odsto.

Minimalne akcize povećane su i na rezani duvan, sa 6.072,15 dinara, po kilogramu na 6.124,65 dinara, kao i za duvan za lulu, sa 6.072 dinara na 6.124 dinara po kilogramu.

Iako ne postoji jasno izražena računica, pretpostavlja se da su svi proizvođači i uvoznici cigareta u Srbiji, podizanjem cena svih cigareta po paklici za deset dinara, a koje su primenili početkom ovog meseca, već ukalkulisali navedeni uvećani namet državi. Jer, prema usvojenom akciznom kalendaru, svakih šest meseci se ova, minimalna akciza povećava za 1,5 dinar, a kako bi se postiglo da do 2025. godine, akcize na cigarete u Srbiji dostignu evropski nivo – od 1,8 evra po pakli.

Ovo povećanje akciza se ne odnosi na nesagorevajući duvan, obzirom da je država početkom ove godine utvrdila na koji način će proizvođači i uvoznici ove vrste proizvoda plaćati obaveze državi. Minimalna akciza se kod ove vrste proizvoda menja na godišnjem nivou, tako da u ovoj godini iznosi 50 odsto minimalne akcize na 1000 komada, a od naredne 60 odsto. To znači da se plaćanjem jedne paklice nesagorevajućeg duvana, 9,7 odsto izdvaja za akcizu. To je, kako kažu u Vladi Srbije, i dalje značajno manje nego u zemljama EU gde je učešće akcize u maloprodajnoj ceni od 11,08 odsto u Holandiji do čak 51,04 odsto u Francuskoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...