Ko je najbogatiji Tajvanac?

Od farme svinja do 180 miliona pari obuće godišnje

InvesticijeNovacSvetVesti

22.8.2021 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Od farme svinja do 180 miliona pari obuće godišnje Od farme svinja do 180 miliona pari obuće godišnje
Kad je Žang Kongjuan pre više od tri decenije započeo svoj biznis s patikama, nije mogao da priušti pravu fabriku, pa je preuredio jednu... Od farme svinja do 180 miliona pari obuće godišnje

Kad je Žang Kongjuan pre više od tri decenije započeo svoj biznis s patikama, nije mogao da priušti pravu fabriku, pa je preuredio jednu farmu svinja na zapadu Tajvana. Prema Bloomberg indeksu milijardera, danas osnivač Huali Industrial Group poseduje više od 13 milijardi dolara. Godišnje proizvodi više od 180 miliona pari obuće, a među njegovim klijentima su Nike, Converse i Vans. Zovu ga i „kraljem patika“.

Vrednost akcija Huali Group porasla je 162 odsto otkako je kompanija u aprilu listirana na berzi u Šenženu, čime je Žang, koji zajedno sa porodicom poseduje 87 odsto kompanije, dospeo na vrh liste najbogatijih Tajvanaca.

Sada je bogatiji od poznatijih imena, poput Terija Goa iz Foxconn Technology Group, koja proizvodi iPhone. On je još jedan primjer tajvanskog preduzetnika koji je ogromno bogatstvo stekao u ugovornoj proizvodnji, prenosi Index.hr.

„Odrastao sam na selu i sada vodim svoju malu kompaniju. Tokom prošlih decenija uložio sam sav svoj trud u obuću“, rekao je Žang u intervjuu za tajvansko izdanje časopisa Business Weekly.

Žang je rođen u porodici zemljoradnika u Tajvanu 1948. godine. Nakon što je završio Poljoprivredni fakultet, počeo je da radi u fabrici za proizvodnju ženskih cipela, piše Business Weekly. Uštedeo je novac za pokretanje sopstvene kompanije, tokom osamdesetih je osnovao nekoliko preduzeća za obuću u Tajvanu i Guangdongu u južnoj Kini.

Žang je s partnerima u Hong Kongu 1990. godine osnovao Liangxing Industrial, kompaniju koja je pet godina kasnije izašla na berzu, a kasnije preimenovana u Symphony Holdings. Preduzimljivi Tajvanac je 2014. godine otkupio imovinu ove kompanije kako bi razvijao svoje novo preduzeće, Huali. 

Huali danas takođe posluje u Vijetnamu, Mijanmaru i Dominikanskoj Republici. Perspektive kompanije su dobre, a očekuje se da će Nike srednjoročno preusmeriti još više porudžbina Hualiju.

„Uprkos pritiscima na globalno potrošačko okruženje koje je pod uticajem pandemije, Huali je zadržao stabilne kapacitete i isporuke. Njegove globalno raspoređene lokacije za proizvodnju u određenoj meri su pomogle u postizanju boljeg rasta dobiti od konkurenata u industriji“, istakao je Žao.

Huali je prošle godine objavio prihod od 2,1 milijarde dolara i neto dobit od 287 miliona dolara, što je povećanje od osam odsto u odnosu na 2019. godinu.

  • Anna

    22.8.2021 #1 Author

    Bitno je imati ideju i biti istrajan

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...