Dodatno kovan novac neće imati inflacijski efekat

Od juna u BiH u opticaju nove kovanice

BankeNovacRegionVesti

26.5.2021 08:32 Autor: Ljiljana Begović 0

Od juna u BiH u opticaju nove kovanice Od juna u BiH u opticaju nove kovanice
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) od 2. juna počeće da u opticaj pušta kovanice u apoenima od 5, 10, 20 i 50 feninga... Od juna u BiH u opticaju nove kovanice

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) od 2. juna počeće da u opticaj pušta kovanice u apoenima od 5, 10, 20 i 50 feninga i jedne konvertibilne marke, dodatno kovan u 2021. godini. Kovani novac, izdanje iz 2021. godine, kovan je u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj da osiguraju dovoljno kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Osnovna obeležja i dizajn dodatnih količina kovanog novca u apoenima od 5, 10, 20 i 50 feninga i 1 KM, izdanje 2021. godina, ostaju ista kao i na kovanom novcu prethodnih izdanja ovih apoena, s tim da se na naličju kovanog novca nalazi brojčana oznaka „2021“, kao godina kovanja navedenih apoena.

km
Foto: Shutterstock

Kovanje novih količina kovanog novca konvertibilne marke nema inflacijski efekat, jer nijedna konvertibilna marka neće biti puštena u opticaj bez poštovanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdata konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Kovani novac će u opticaj biti pušten sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH, prenosi Klix.ba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...