Inicijativa otvoreni balkan za brzu razmenu robe i širenje tržišta rada

Od naredne godine jedinstvena radna dozvola za Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju

Vesti

4.11.2021 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs

Od naredne godine jedinstvena radna dozvola za Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju Od naredne godine jedinstvena radna dozvola za Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju
Inicijativa Otvoreni Balkan je odlučujuća za opstanak privrede i radnih mesta u Srbiji, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i najavljuje da Srbija,... Od naredne godine jedinstvena radna dozvola za Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju

Inicijativa Otvoreni Balkan je odlučujuća za opstanak privrede i radnih mesta u Srbiji, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i najavljuje da Srbija, Albanija i Severna Makedonija od sledeće godine mogu da računaju na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za svoje građane.

„Predsednik Aleksandar Vučić je već u Glazgovu imao sastanke sa Edijem Ramom na marginama upravo oko regionalne saradnje, kako bi što više uradili sada u Beogradu. I juče i danas, osim Otvorenog Balkana, tu je i poseta premijera Crne Gore. Dakle, sve jeste posvećeno regionalnoj saradnji i regionalnom ekonomskom prostoru“, kazao je Čadež. Dodao je gostujući na RTS da „živimo u vremenu u kome moramo da shvatimo da nemamo više mnogo opcija“.

„Imamo problema sa radnom snagom. Tržište rada postaje zaista problematično. Moramo da širimo poslove, a da bismo sklapali nove poslove, moramo da imamo prostor na kojem ćemo njih da realizujemo i ljude sa kojima ćemo te poslove da realizujemo“, naveo je Čadež.

Prema njegovim rečima, transport je sve skuplji. U okviru Otvorenog Balkana, skraćen je put kamionskoj robi, otkada je počela inicijativa do danas između ove tri zemlje, za jedan ceo dan, što je zaista uštedelo novac kompanijama.

Istakao je da od sledeće godine može da se računa na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za građane Otvorenog Balkana.

„Usvaja se i mapa puta sa veoma konkretnim zadacima, šta uraditi da se nijedan kamion više ne zaustavlja na granici i to je ono što omogućava našoj privredi da raste“, naglasio je Čadež.

Naveo je da se vidi politička volja u sve tri zemlje i da je dosta konkretnih stvari urađeno, a dodao je da očekuje da će danas biti dobrih vesti.

Čadež je poručio da inicijativom Otvoreni Balkan region ima jako dobru podlogu za nove investicije, pošto strani investitori ne posmatraju samo jednu zemlju, već gledaju region koji ili ima ili nema dobre uslove.

Na današnjem susretu učestvovaće 22 kompanije iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije koje se bave različitim oblastima.

„Tu su kompanije iz poljoprivredne proizvodnje, metalske industrije, elektronike, informatike, građevinske industrije… Te kompanije sa kojima danas razgovaramo zapošljavaju 50.000 ljudi u regionu trenutno i zainteresovane su da idu dalje. One su shvatile da ova inicijativa zaista ima smisla“, istakao je Čadež.

Naglasio je da inicijativa opstaje uprkos tome što Zoran Zaev nije tu i da će Severnu Makedoniju predstavljati potpredsednik vlade. „Ono što je dobro u inicijativi je da administracije učestvuju punim radom. Imao sam prilike da gledam na koji način se koordinišu i mi smo deo tog koordinacionog mehanizma za usaglašavanje svih sporazuma – od radne dozvole do protoka robe i zaista vidite koliko se javna uprava u svim zemljama trudi da što više sporazuma sklopimo“, istakao je Čadež.

U Budimpešti su obavljeni razgovori sa predstavnicima mađarskih vlasti i privrede članica Višegradske grupe.

Čadež je poručio da je inicijativa Otvoreni Balkan značajna i zbog privredne saradnje sa državama članicama Evropske unije.

„Zajedno sa zvaničnim Briselom i zemljama članicama, pre svega sa zemljama EU sa kojima smo u okruženju, možemo da dođemo naše kompanije manje košta izvoz u EU, da ih ne košta više nego što košta neku kompaniju u Slovačkoj ili Mađarskoj, na primer“, kazao je Čadež.

Govoreći o inicijativi Svetski logistički pasoš kojoj je Srbija pristupila, Čadež je naveo da je Srbija jedina evropska zemlja koja je toj inicijativi pristupila i da se time snižava troškove transporta i čini domaću privredu konkuretnijom. Dodao je da su u toj inicijativi, osim Srbije, i države Latinske Amerike i severne Afrike.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.