Zdrava hrana treba da bude dostupna svima

Od popularne i skupe aplikacije do održive poljoprivredne proizvodnje

AgrobiznisBolji posaoRegionSrbijaU fokusuVestiZdravlje

5.12.2021 08:01 Autor: Stefan Petrović

Od popularne i skupe aplikacije do održive poljoprivredne proizvodnje Od popularne i skupe aplikacije do održive poljoprivredne proizvodnje
Jedan od učesnika ovogodišnjeg CEO Samita privrednih lidera, održanog u Beogradu, bio je i osnivač i vlasnik kompanije Login EKO koja se bavi organskom... Od popularne i skupe aplikacije do održive poljoprivredne proizvodnje

Jedan od učesnika ovogodišnjeg CEO Samita privrednih lidera, održanog u Beogradu, bio je i osnivač i vlasnik kompanije Login EKO koja se bavi organskom poljoprivrednom proizvodnjom Samo Login. Slovenački preduzetnik je govorio o značaju ideje za poslovni projekat i načinima na koje ona može da bude sprovedena u delo.

Login je široj javnosti privukao pažnju svojim poslovnim putem čije trase odudaraju od uobičajenih. Naime, pre nego što je počeo da se bavi organskom proizvodnjom bio je vlasnik čuvene mobilne aplikacije Talking Tom, koju je prodao za milijardu evra.

Kako je rekao na samitu, njegov cilj je bio da putem ove aplikacije zaradi oko stotinak hiljada evra, kako bi mogao da se bavi projektima od značaja ne samo za ovo područje, već i na globalnom nivou. Budući da se radi o neprofitnim projektima, bilo je potrebno obezbediti finansije koje bi omogućile održivost ovakvih ideja, što mu je pošlo za rukom.

„Naš plan nije bio da prodamo kompaniju za milijardu dolara, već je cilj bio da se bavimo neprofitnim projektima koji rešavaju izazove modernog doba. Kada smo prodavali Outfit 7 naši investicioni bankari su pitali zašto prodajemo sada kada je kompanija u najboljoj kondiciji, a ja sam odgovorio da ako ne prodamo sada pohlepa pobeđuje“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje koliko je njegov život promenjen nakon prodaje firme, Login je rekao da nije bilo velikih promena, objašnjavajući to slikovitim primerom – čovek može da spava samo u jednom krevetu, u jednoj kući i da istovremeno vozi samo jedan auto. 

Činjenica koja je ovu priču učinila zanimljivijom jeste da se on nakon IT sektora i prodaje ove aplikacije opredelio za dijametralno suprotnu delatnost – organsku poljoprivrednu proizvodnju.

“Naš zadatak je da zdrava hrana bude pristupačna svima. Ona je danas često privilegija, a smatram da ne bi trebalo da bude tako“, rekao je on.

Polje nane
Foto: Pixabay.com

U pokušaju da se promeni ova nimalo optimistična stvarnost, Loginova kompanija Login Eko je u Vojvodini kupila četiri hiljade hektara obradive zemlje. 

Prema njegovim rečima, na planeti ima dovoljno zemlje da se zadovolje potrebe svih, samo je treba iskoristiti na adekvatan način, a glavno pitanje budućnosti biće upravo jedno od najosnovnijih – pitanje zdrave hrane po pristupačnim cenama.

Govoreći o široko rasprostranjenim poljoprivrednim praksama, Login je rekao da one uzrokuju ogromne probleme za životnu okolinu kao što su klimatske promene, krčenje šuma, gubitak biodiverziteta, opšte zagađivanje (vode, zemljišta i vazduha), degradacija i uništavanje zemljišta.

Sve ovo za posledicu ima sve više zdravstvenih problema kod ljudi, koji su uzrokovani premalom ili prevelikom ishranom, hroničnim i infektivnim bolestima, štetnim pesticidima i veštačkim đubrivima, upotrebom antibiotika i slično.

„Zbog toga mi moramo razviti nove održive i ekološke poljoprivredne prakse na velikim površinama koje će osigurati dobrobit naše životne sredine i ljudi“, naglasio je on.

Foto: Freepik.com

Ove prakse podrazumevaju da se kulture uzgajaju bez upotrebe hemijskih proizvoda, genetski modifikovanih proizvoda, genetski modifikovanih organizama i životinjskog đubriva, što sve skupa podrazumeva korake ka simbiozi sa prirodom i njenim procesima.

„Današnja informaciona tehnologija omogućava nam da hiljadama kilometara daleko od naših polja možemo videti sve što se na njima dešava sa velikom preciznošću. Naša namera nije da nadziremo ili kontrolišemo iz daleka, nego da izgradimo bazu podataka iz koje možemo brzo da učimo i da prilagođavamo svoje sledeće korake i uvodimo poboljšanja“, rekao je on.

Zahvaljujući bogatoj tehnologiji, a za razliku od ustaljene prakse u poljoprivrednoj proizvodnji, kompanija Login Eko u procesu proizvodnje prikuplja podatke iz svih postojećih senzora, koristi dron radi adekvatnijeg uvida u stanje na terenu, prati mehanizaciju i prikupljanje podataka u realnom vremenu, prati mikrofloru zemljišta, prati sve poljoprivredne operacije, poseduje centralni informacioni sistem i donosi najbolje odluke na bazi prikupljenih podataka sa jednom svrhom – kvalitetnim proizvodom.  

Inače, kompanija Eko Login je dostupna za sve zainteresovane strane kada je reč o organskoj proizvodnji – kako bi pružila savete i najnovija saznanja, i to besplatno.

„Želimo da postavimo primer koji će privući lokalno stanovništvo, inspirisati sve ka zdravijim navikama ishrane i novim perspektivama održivih praksi poljoprivrede, koje će dugoročno biti prenete novim generacijama i usvojene od sledećih generacija“, rekao je Login.  

Pored zdravih proizvoda, na listu benefita se dodaju i mogućnosti zapošljavanja ljudi koje bi moglo sprečiti migracije stanovništva, a u narednih nekoliko godina će se videti rezultati ovog projekta.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.