ODBOR ZA FINANSIJE SKUPŠTINE SRBIJE POTVRDIO VIŠE NOVIH KREDITA Odobrene i bankarske garancije za Srbijagas

SrbijaVesti

23.11.2020 13:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ODBOR ZA FINANSIJE SKUPŠTINE SRBIJE POTVRDIO VIŠE NOVIH KREDITA Odobrene i bankarske garancije za Srbijagas ODBOR ZA FINANSIJE SKUPŠTINE SRBIJE POTVRDIO VIŠE NOVIH KREDITA Odobrene i bankarske garancije za Srbijagas
Članovi Odbora Skupštine Srbije za finansije dali su saglasnost za ratifikaciju više kredita koji će biti prosleđeni na finalnu potvrdu poslanicima Parlamenta. Odbor za... ODBOR ZA FINANSIJE SKUPŠTINE SRBIJE POTVRDIO VIŠE NOVIH KREDITA Odobrene i bankarske garancije za Srbijagas

Članovi Odbora Skupštine Srbije za finansije dali su saglasnost za ratifikaciju više kredita koji će biti prosleđeni na finalnu potvrdu poslanicima Parlamenta.

Odbor za finansije je potvrdio Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 92 miliona evra.

Potvrđen je i Okvirni sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za finansiranje javnog sektora – koji je predviđen kao podrška naporima Srbije na ublažavanju pandemije Covid-19 u iznosu od 200 miliona evra, kao i Okvirni sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za programski zajam – Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti u iznosu od 40 miliona evra.

Takođe je potvrđen i Okvirni sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za programski zajam – Vodosnabdevanje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu od 300 miliona evra, od kojih 200 miliona evra daje Razvojna banka SE.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između KfW i Srbije za projekat „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji, faza V“ u iznosu od 30 miliona evra, kao i Sporazum o zajmu između KfW i Srbije za projekat „„Energetska efikasnost u objektima javne namene, faza ll“ u iznosu od 20 miliona evra

Papiri i digitron, novac pod stegom
Foto: Pixabay.com

Odbor je potvrdio i Predlog izmena Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Članovi Odbora su jednoglasno podržali i Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist Banke Poštanske štedionice a.d. Beograd za kredit od 20 miliona evra, OTP banke Srbija za 30 miliona evra i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad u iznosu od 20 miliona evra, po zaduženju Javnog preduzeća „Srbijagas“ Novi Sad, po osnovu ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva South stream Serbia AG, Cirih, Švajcarska.

Miladin Kovačević/Printscreen youtube

Odbor Skupštine Srbije za finansije konstatovao je i prestanak mandata člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Miladina Kovačevića, a potom je sa njim obavio razgovor kao jedinim kandidatom za novi mandat na toj poziciji i predložio Skupštini Srbije da usvoji taj predlog. Miladin Kovačević inače obavlja i funkciju direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

  • IVAN

    6.11.2022 #1 Author

    Lako je uzeti od Emirata i mmf a kredite treba to vratiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...