oprez pred zimu i novi talas Covida-19

Odlaganje švajcarskog bustera mogao bi da spreči snažan ekonomski zamah

BiznisSvetVesti

26.11.2021 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Švajcarska se suočava sa izgledima za još jednu tešku zimu, iako je franak ojačao, oni ipak brinu zbog sporog uvođenja buster vakcina i eksponencijalnom...

Švajcarska se suočava sa izgledima za još jednu tešku zimu, iako je franak ojačao, oni ipak brinu zbog sporog uvođenja buster vakcina i eksponencijalnom rastu slučajeva Covid-19, što bi moglo da izazove nova ograničenja privrednih aktivnosti.

Bruto domaći proizvod ove zemlje porastao je u trećem kvartalu više nego što se očekivalo, ali tempo rasta mogao bi brzo da opadne ukoliko talas infekcije, koji je već primorao susednu Austriju na blokadu, ne bude stavljen pod kontrolu te da snažna valuta uspori zamah, piše Bloomberg.

Vrednost franka je već premašio 1,05 po evru na tržištu, i to trgovci smatraju graničnom linijom, a kao razlog navode novu varijantu virusa Covid-19. U petak pre podne švajcarski franak je u Cirihu iznosio 1,045 za evro.

Švajcarska vlada, povrh svega, započela je kampanju za širu primenu vakcinacije, dok su s druge strane covid skeptici pokrenuli nacionalno glasanje o upotrebi sertifikata o vakcinisanosti. To bi moglo da oteža međunarodna putovanja i da oduzme podršku vladinim naporima, upozorili su zvaničnici.

Švajcarska je u ekonomskom smislu relativno dobro savladala prethodne talase pandemije, bez velikog porasta nezaposlenosti ili bankrota.

„Ne izgleda dobro“, rekao je Dejvid Marmet (David Marmet), ekonomista u Zuercher Kantonalbank-u. „Može se očekivati da će nešto drugo biti saopšteno i da će to usporiti rast“.

Ironija je da je u ekonomskom smislu Švajcarska relativno dobro savladala pandemiju, bez velikog porasta nezaposlenosti ili bankrota.

Podaci od petka pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 1,7 odsto u tri meseca do kraja septembra, pri čemu je segment usluga smeštaja i ishrane porastao za 110,6 odsto.

Proizvodnja je bila viša za jedan odsto iznad nivoa od perioda pre pandemije u trećem kvartalu, saopštio je Državni sekretarijat za ekonomske poslove. To je u suprotnosti sa susednom Nemačkom, koja tek treba da se u potpunosti oporavi od pada proizvodnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...