RUSKI AMBASADOR U EU OPTIMISTA U POGLEDU BUDUĆE SARADNJE

Odnosi Moskve i Brisela kompatibilni i uzajamno zavisni, ocenio Čižov

SvetVesti

21.5.2021 17:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Odnosi Moskve i Brisela kompatibilni i uzajamno zavisni, ocenio Čižov Odnosi Moskve i Brisela kompatibilni i uzajamno zavisni, ocenio Čižov
Ambasador Rusije u Evropskoj uniji, Vladimir Čižov naveo je da je optimista u pogledu normalizacije odnosa između Moskve i Brisela, kao i da se... Odnosi Moskve i Brisela kompatibilni i uzajamno zavisni, ocenio Čižov

Ambasador Rusije u Evropskoj uniji, Vladimir Čižov naveo je da je optimista u pogledu normalizacije odnosa između Moskve i Brisela, kao i da se nada strateškoj reviziji međusobnih odnosa. On je istakao da su odnosi Rusije i EU ne samo kompatibilni, nego i uzajamno zavisni.

On je u razgovoru za Euroactiv potvrdio da je 4. marta pokrenut odgovarajući postupak istraživanja u cilju sertifikovanja ruske vakcine Sputnik V protiv korona virusa u EU, dodajući da očekuje pozitivnu ocenu Evropske agencije za lekove (EMA). „Stručnjaci (EMA) putovali su u Rusiju, razgovarali su sa ruskim kolegama i razgledali postrojenja u kojima se proizvodi vakcina“, kazao je Čižov.

Prema njegovim rečima, uprkos krizi odnosa Rusije i EU, sve velike evropske kompanije koje su investirale u Rusiji, ostale su, a neke su povećale svoje investicije. „Poslovna zajednica igra određenu moderirajuću ulogu“, a Moskva nije zatvorila vrata za saradnju sa EU, nego je EU zamrzla odnose, ocenio je ruski diplomata.

On je najavio da će u junu biti održana Ekonomski forum u Sankt Peterburgu, koji je prošle godine otkazan zbog pandemije. Čižov je otkrio da je „izvestan broj svetskih lidera“ pozitivno odgovorio na poziv i da će neki od njih doći, a neki će se uključiti videokonferencisjkim pozivom. Pozvani su i predstavnici Evropske komisije.

„Uveren sam da osnovni interesi Rusije i EU nisu samo kompatibilni, već su i međusobno zavisni. Živimo u multipolarnom svetu, što je široko prihvaćeno danas. Gledajući u budućnost, najbolji i možda jedini način za Rusiju i EU“ jeste da udruže snage i da na najbolji način iskoriste komplementarnost ekonomija, društava i kultura, istakao je Čižov.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...