ODRŽAN BILATERALNI DIJALOG NBS I EVROPSKE CENTRALNE BANKE U fokusu digitalizacija i makroekonomska kretanja

BankeEUNovacSrbijaVesti

26.11.2020 08:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ODRŽAN BILATERALNI DIJALOG NBS I EVROPSKE CENTRALNE BANKE U fokusu digitalizacija i makroekonomska kretanja ODRŽAN BILATERALNI DIJALOG NBS I EVROPSKE CENTRALNE BANKE U fokusu digitalizacija i makroekonomska kretanja
Guverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković sa saradnicima je učestvovala na godišnjem bilateralnom dijalogu sa Evropskom centralnom bankom (ECB). U ime ECB dijalog... ODRŽAN BILATERALNI DIJALOG NBS I EVROPSKE CENTRALNE BANKE U fokusu digitalizacija i makroekonomska kretanja

Guverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković sa saradnicima je učestvovala na godišnjem bilateralnom dijalogu sa Evropskom centralnom bankom (ECB). U ime ECB dijalog je vodio Fabio Panetta, član Izvršnog odbora banke zadužen za međunarodne i evropske odnose, operacije na tržištu i nadzor platnih sistema, saopštila je NBS.

Kako je istaknuto, tokom ovogodišnjeg dijaloga posebna pažnja je posvećena temi digitalizacije i inovacija. Predstavnici obe institucije prezentovali su i aktuelna makroekonomska kretanja, monetarne politike i kretanja u finansijskim sistemima, kao i mere koje su donošene u cilju ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom Covid-19.

Evrozona
Foto: Piaxabay.com

Narodna banka Srbije predstavila je prednosti IPS NBS sistema čiji je NBS operator, koji je pušten u rad 22. oktobra 2018. godine kao prvi sistem za instant plaćanja na Balkanu.

Ovim sistemom omogućeno je da korisnici vrše prenos sredstava u bilo koje doba dana, 365 dana godišnje putem standardnih kanala za iniciranje transakcija (šaltera banaka, aplikacija za mobilno i elektronsko bankarstvo), plaćaju račune skeniranjem NBS IPS QR koda sa računa izdavaoca putem aplikacije za mobilno bankarstvo, vrše instant plaćanja na fizičkim i internet prodajnim mestima.

NBS je 16. novembra omogućila i svim zainteresovanim izdavaocima računa (npr. javnim komunalnim preduzećima) da putem internet stranice https://nbs.rs/QRcode/ generišu ili validiraju NBS IPS QR kod.

Kako je istaknuto NBS će uskoro, u saradnji sa učesnicima sistema omogućiti DeepLink opciju za instant plaćanja na internet prodajnim mestima, a u martu 2021. predstaviće i opciju prenosa novca samo na osnovu poznavanja broja mobilnog telefona primaoca.

Mere za očuvanje ekonomije tokom pandemije Covid-19

Predstavnicima ECB je ukazano da je NBS od početka krize delovala proaktivno i adekvatno koristeći niz monetarnih mera i instrumenata koji su omogućili brzo i efikasno snabdevanje bankarskog i privrednog sektora neophodnom jeftinom likvidnošću.

Istaknuti su i pozitivni efekti mera koje su preduzete u cilju olakšavanja položaja dužnika, sa posebnim osvrtom na rezultate u primeni moratorijuma na otplatu kredita.

Očuvana visoka kapitalizovanost i likvidnost bankarskog sektora, istorijski najniži nivo problematičnih kredita uz nastavak dvocifrenih stopa rasta kreditne aktivnosti potvrda su očuvane stabilnosti i spremnosti bankarskog sektora Srbije da odgovori svim izazovima u trenutnim vanrednim okolnostima uz obezbeđenje povoljnih uslova finansiranja privrede i građana.

Foto: Tanjug

„Mogli smo da reagujemo paketom mera u vrednosti od 12,5 odsto BDP, zahvaljujući potpunom ekonomskom zaokretu koji je Sribja napravila u prethodnih osam godina. U tom periodu Srbija je uspela da postigne i očuva punu makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost, što je, uz političku stabilnost, bio neophodan preduslov za odgovor ekonomske politike kakav smo sproveli. Zbog toga i možemo da govorimo o tome da smo, nakon prosečnih stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u Srbiji od 4,3 odsto u prethodne dve godine, ove, krizne godine sprečili veći pad bruto domaćeg proizvoda, a već sledeće godine očekujemo potpuni oporavak“, istakla je guvernerka Tabaković.

Posebno je naglašeno da je Srbija čvrsto rešena da realizuje investicije koje su bile planirane pre pandemije, kao i dodatne investicije, što doprinosi rastu proizvodnog potencijala. Oporavak industrije i pojedinih uslužnih sektora, takođe je brži od projektovanog, a Srbija je imala i bolju poljoprivrednu sezonu. Sve to je doprinelo da srpska ekonomija počne da se oporavlja vrlo brzo, već u maju, i da do septembra svi ključni privredni pokazatelji budu na pretkriznom nivou.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

„Ipak, nove zdravstvene mere iz oktobra i novembra u brojnim ekonomijama koji su naši glavni trgovinski partneri upućuju na pojačanu opreznost nosilaca politika, i na neophodnost novih reakcija, ako to bude neophodno. Imajući u vidu naše jake trgovinske veze sa tržištem Evropske unije, tempo oporavka zone evra i za nas je izuzetno važan“ naglasila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Inače, prvi bilateralni dijalog između NBS i ECB održan je 14. jula 2014. u Frankfurtu, kada su, na marginama sastanka, tadašnji predsednik ECB Mario Dragi i guverner NBS Jorgovanka Tabaković potpisali Sporazum o saradnji u oblasti sprečavanja falsifikovanja i otkrivanja falsifikovanih novčanica evra u Srbiji. Intenzivni bilateralni dijalozi se jednom godišnje održavaju u Frankfurtu ili Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...