OGRANIČENA KUPOVINA U MARKETIMA NA OSTRVU Britancima preti nestašica svežih namirnica zbog blokade

EUU fokusuVesti

23.12.2020 15:48 Autor: Marko Miladinović 0

OGRANIČENA KUPOVINA U MARKETIMA NA OSTRVU Britancima preti nestašica svežih namirnica zbog blokade OGRANIČENA KUPOVINA U MARKETIMA NA OSTRVU Britancima preti nestašica svežih namirnica zbog blokade
Britanski konzorcijum maloprodavaca (BRC) upozorio je na opasnost od nestašice nekih svežih namirnica u prodavnicama uoči predstojećeg Božića, dok se ne raščiste kilometarske kolone... OGRANIČENA KUPOVINA U MARKETIMA NA OSTRVU Britancima preti nestašica svežih namirnica zbog blokade

Britanski konzorcijum maloprodavaca (BRC) upozorio je na opasnost od nestašice nekih svežih namirnica u prodavnicama uoči predstojećeg Božića, dok se ne raščiste kilometarske kolone kamiona u luci Dover i sabraćaj sa Francuskom ne vrati u normalu.

Kako su naveli iz BRC, zalihe svežih namirnica, uglavnom voća i povrća, mogle bi ubrzo da se potroše u trgovinama.

Zbog delimične blokade granice, koju je Francuska uvela u nastojanju da obuzda novi vrlo zarazan soj korona virusa, hiljade kamiona je zaglavljeno u Doveru, glavnoj britanskoj tranzitnoj „kapiji“ ka Evropi.

Francuske i britanske vlasti su se dogovorile da se vozačima koji poseduju negativan rezultat na Covid-19 omogući ukrcavanje na trajekte za luku Kale, prekoputa kanala Lamanš.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Najavljeno je i da će britanska vojska biti angažovana da sprovodi testiranje kamiondžija, ali da će biti potrebno vreme da se aktuelna gužva raščišti.

„Dobra je vest za potrošače da su francuske granice ponovo otvorene, ali je neophodno da kamioni što pre krenu preko. Dok se kolone ne raščiste i lanci snabdevanja ne vrate u normalu, predviđamo da će biti problema s dostupnošću neke sveže robe“, poručuju iz BRC.

Ovo udruženje, koje okuplja više od 170 maloprodajnih kompanija, uključujući i i velike supermarkete, zajedno sa trgovinskim lancima Tesco i Sainsbury, smatra da će se kupci suočiti sa praznim rafovima u prodavnicama ukoliko se brzo ne obnove transportne veze sa kontinentalnom Evropom.

Veliki trgovinski lanci, suočeni sa rekordnom božićnom potražnjom zbog mera ograničenja u ugostiteljskom i putnom sektoru, strahuju od pojave paničnih kupovina. Glavni proizvodi kojima preti nestašica su zelena salata, karfiol, brokoli, agrumi, maline i jagode.

Ponašanje kupaca do sada je uglavnom bilo racionalno, ali je uprkos tome Tesco ponovo uveo ograničenja na kupovinu toalet papira, sredstava za pranje ruku, pirinča i jaja. Pre toga je već ograničena količina za pojedinačnu nabavku brašna, testenina, kao i vlažnih maramica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...