GRADSKA VLAST NIJE IMALA PRAVO DA SE MEŠA U PRIVATNI BIZNIS

Ograničenje visina stanarina u Berlinu bilo nezakonito

BiznisEULifestyleNekretnineNovacVestiZanimljivosti

16.4.2021 08:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ograničenje visina stanarina u Berlinu bilo nezakonito Ograničenje visina stanarina u Berlinu bilo nezakonito
Nemački Vrhovni sud presudio je da je ograničenje visine stanarina koju je nametnula vlast u Berlinu nezakonita i ukinuo sporni zakon o kojem se... Ograničenje visina stanarina u Berlinu bilo nezakonito

Nemački Vrhovni sud presudio je da je ograničenje visine stanarina koju je nametnula vlast u Berlinu nezakonita i ukinuo sporni zakon o kojem se dugo raspravljalo. Ograničenje visine zakupnine stupilo je na snagu u februaru prošle godine zamrzavajući visinu kirija na pet godina.

Odlukom gradskih vlasti zamrznute su najamnine za 1,5 miliona (oko 90 odsto) berlinskih stanova na nivou iz juna 2019. Nove rente nisu mogle da prelaze taj nivo, a od novembra 2020. postojeće rente koje su bile više od dozvoljenih, morale su da budu snižene, prenosi BBC.

Berlinski model bio je pozdravljen na međunarodnom nivou kao trijumf onih koji teže da zadrže društvenu strukturu u gradovima, posebno Berlinu, gde je pristupačnost bila jedna od glavnih atrakcija, ali gde su stanarine godinama u porastu. Rast cena stanarina uglavnom su podsticali hedž fondovi i privatne vlasničke kompanije, koje su otkupljivale delove gradske imovine.

Foto: Pixabay.com

Prema nekim procenama cene stanarina porasle su gotovo za trećinu između 2013. i 2019. godine. Stanodavci i lobisti za investiranje u imovinu protestovali su, navodeći da je neprimereno i nezakonito da se država meša u privatno tržište. Vrhovni sud u Karlsrueu obrazložio je da gradska vlada nije smela da uvede svoj zakon, budući da savezni zakon reguliše tu oblast već 120 godina.

Kritičari zakona o stanarinama u Berlinu tvrdili su da on ima štetan uticaj na stanodavce, jer je faktički obeshrabrio građevinske kompanije da grade nove domove u glavnom gradu, podstičući potražnju za postojećim stanovima. Mnogi stanodavci uveli su klauzule u ugovore o iznajmljivanju stanova, u kojima su se podstanari obavezali da će im platiti nadoknadu ukoliko sud bude ukinuo ograničenja zakupnine.

Udruženja za prava zakupaca stanova tvrde da je klauzula nezakonita, dok stanodavci insistiraju na pravu da potražuju više zakupnine, za koje kažu da im se duguju od kada je ograničenje stupilo na snagu. Prosečan pad cene kirije u poslednjih godinu dana u Berlinu bio je 7,8 odsto. Predstavnici berlinske vlasti navode da su razočarani odlukom Vrhovnog suda, kao i da je sada odgovornost na saveznoj vladi da osigura pristupačnost gradova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...