Nemačka uskoro dobija novu vladu

Olaf Šolc najverovatnije kancelar umesto Angele Merkel

EUVesti

24.11.2021 15:04 Autor: Vladimir Jokanović 2

Olaf Šolc najverovatnije kancelar umesto Angele Merkel Olaf Šolc najverovatnije kancelar umesto Angele Merkel
Nemačka bi uskoro trebalo da dobije novu vladu, nakon što su socijaldemokrate (SPD), zeleni i slobodne demokrate (FDP) potvrdili da su okončali pregovore o... Olaf Šolc najverovatnije kancelar umesto Angele Merkel

Nemačka bi uskoro trebalo da dobije novu vladu, nakon što su socijaldemokrate (SPD), zeleni i slobodne demokrate (FDP) potvrdili da su okončali pregovore o formiranju vladajuće koalicije. To znači da će Nemačka imati novu vladu znatno pre Božića.

Tri stranke trebalo bi u sredu da završe nacrt sporazuma, kada će se obratiti javnosti, nakon što su u razgovorima prethodnog dana rešile razlike u vezi sa finansiranjem, klimatskom politikom i preraspodelom ministarskih resora, prenosi Deutsche Welle.

Pre formalnog formiranja vlade, međustranački dogovor moraju da odobre partijske konferencije SPD i FDP, kao i članovi Zelenih. Neimenovani izvori navode da stranke nameravaju da izaberu kandidata SPD Olafa Šolca (Olaf Scholz) za kancelara, na zasedanju Bundestaga u drugoj nedelji decembra.

Ukoliko bude uspeo plan za imenovanje Šolca, do formiranje nove vlade proći će 73 dana od izbora. To je relativno kratak period ukoliko se uporedi sa 2017. godinom, kada je protekao 171 dan od izbora do formiranja takozvane velike koalicije CDU i SPD.

To bi takođe značilo da odlazeća kancelarka Angela Merkel ne bi nadmašila rekord Helmuta Kola (Helmut Kohl) u broju dana na liderskoj funkciji, jer bi joj nedostajalo manje od mesec dana. Parlamentarni izbori u Nemačkoj održani su 26. septembra, a koalicioni pregovori počeli su 21. oktobra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...