Nemačka dobila novog kancelara

Olaf Šolc položio zakletvu

EUVesti

8.12.2021 12:16 Autor: Vladimir Jokanović 2

Olaf Šolc položio zakletvu Olaf Šolc položio zakletvu
Nemački parlament potvrdio je u sredu imenovanje lidera socijaldemokrata Olafa Šolca (Olaf Scholz) za novog kancelara koji je posle 16 godina nasledio Angelu Merkel... Olaf Šolc položio zakletvu

Nemački parlament potvrdio je u sredu imenovanje lidera socijaldemokrata Olafa Šolca (Olaf Scholz) za novog kancelara koji je posle 16 godina nasledio Angelu Merkel na čelu vlade u Berlinu. Za njegovo imenovanje glasalo je 395 poslanika Bundestaga, dok je 303 bilo protiv.

Izbor Šolca za kancelara ispraćen je ovacijama, a on se posle glasanja uputio na sastanak kod predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Steinmeier), nakon čega je položio zakletvu, prenosi BBC. Šolc (63) je predvodio SPD do izborne pobede u septembru, pozicionirajući se kao kandidat za kontinuitet, budući da je bio vicekancelar u vladi Angele Merkel.

Njegova stranka oformila je vladajuću koaliciju sa Zelenima i Slobodnim demokratama, a Šolc bi trebalo da u sredu posle podne formalno preuzme dužnost od Angele Merkel. Nova vlada ima ambiciozne planove za borbu protiv klimatskih promena, ali će njen prioritet ostati borba protiv širenja pandemije korona virusa.

Prema ocenama zapadnih medija, novi kancelar i liderka Zelenih Analena Berbok (Annalena Baerbock), koja preuzima funkciju ministarke spoljnih poslova, takođe će morati da odgovore na strahove oko navodnog gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom.

Iako je Rusija odlučno demantovala planove za invaziju na susednu zemlju, Angela Merkel složila se u utorak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) i liderima Velike Britanije, Francuske i Italije da će usvojiti zajedničku strategiju za odgovor nanošenjem „značajne štete ruskoj ekonomiji“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...