OPADA BROJ ZAPOSLENIH SA SKRAĆENIM RADNIM VREMENOM Samo 11 odsto radnika u Nemačkoj provodi manje sati na poslu

EUVesti

29.9.2020 12:57 Autor: Ljiljana Begović 0

OPADA BROJ ZAPOSLENIH SA SKRAĆENIM RADNIM VREMENOM Samo 11 odsto radnika u Nemačkoj provodi manje sati na poslu OPADA BROJ ZAPOSLENIH SA SKRAĆENIM RADNIM VREMENOM Samo 11 odsto radnika u Nemačkoj provodi manje sati na poslu
Broj radnika sa skraćenim radnim vremenom u Nemačkoj pao je na 3,7 miliona u septembru u odnosu na 4,7 miliona u avgustu, prema računici... OPADA BROJ ZAPOSLENIH SA SKRAĆENIM RADNIM VREMENOM Samo 11 odsto radnika u Nemačkoj provodi manje sati na poslu

Broj radnika sa skraćenim radnim vremenom u Nemačkoj pao je na 3,7 miliona u septembru u odnosu na 4,7 miliona u avgustu, prema računici i procenama instituta IFO.

Radnici sa skraćenim radnim vremenom sada čine samo 11 procenata zaposlenih koji podležu plaćanju doprinosa za socijalno osiguranje, u poređenju sa 14 procenata u avgustu.

„Broj zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom kontinuirano opada. Međutim, udeo zaposlenih u industriji sa skraćenim radom i dalje je vrlo visok“, kaže Sebastijan Link, ekspert za tržište rada u minhenskom institutu.

Foto: Tanjug

Prema procenama IFO, u proizvodnoj industriji je u septembru još uvek 1,47 miliona zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom, što predstavlja 21 procenat radne snage u tom sektoru.

Među pružaocima usluga ta cifra iznosi 1,23 miliona radnika ili 12 procenata zaposlenih u uslužnom sektoru, a u trgovini 406.000 ljudi ili 9,0 posto radne snage.

U građevinarstvu, samo 5.000 radnika je pogođeno skraćenim radnim vremenom, ili 1 procenat od ukupnog broja zaposlenih.

U ostalim sektorima, IFO institut procenjuje da broj radnika sa kraćim radnim vremenom iznosi 622.000 ljudi, ili 5 procenata radne snage, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...