Američki predsednik apelovao na građane da se vakcinišu

Opao tempo imunizacije u SAD

LifestyleSvetVestiZdravlje

5.7.2021 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Opao tempo imunizacije u SAD Opao tempo imunizacije u SAD
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je kraj pandemije u SAD, slaveći, kako je rekao, „herojsku“ kampanju vakcinacije. Govoreći povodom Dana nezavisnosti pred... Opao tempo imunizacije u SAD

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je kraj pandemije u SAD, slaveći, kako je rekao, „herojsku“ kampanju vakcinacije. Govoreći povodom Dana nezavisnosti pred više od 1.000 zvanica na travnjaku Bele kuće, Bajden je naveo da su SAD postigle nezavisnost od korona virusa.

„Danas, širom ove zemlje možemo sa sigurnošću da kažemo – Amerika se vraća zajedno. Danas, iako virus nije uništen znamo da on više ne kontroliše naše živote, više ne parališe našu naciju i u našoj moći je da se pobrinemo da to više nikada ne učini“, rekao je Bajden, prenosi South China Morning Post, pozivajući se na Bloomberg.

On je apelovao na Amerikance koji još nisu vakcinisani da to učine, ističući da je borba zemlje protiv korona virusa bila skupa, sa više od 603.000 izgubljenih života. Bajdenovo optimistično raspoloženje ogleda se u padu broja zaraženih, hospitalizovanih i umrlih, iako nije ostvaren proklamovani cilj o 70 odsto vakcinisanih Amerikanaca do 4. jula.

Američki predsednik naveo je da je ekonomski oporavak SAD bez premca u svetu, pozivajući se na podatke Zavoda za statistiku rada prema kojima je u junu otvoreno više od 850.000 radnih mesta. „Vidimo rekordno otvaranje radnih mesta i rekordan ekonomski rast, najbolji u poslednje četiri decenije i, mogao bih dodati, najbolji u svetu“, rekao je Bajden.

Tempo vakcinacije u SAD opao je u odnosu na kraj aprila za oko dve trećine, na 1,1 milion doza dnevno, a tim tempom biće potrebno još pet meseci da se vakciniše 75 odsto populacije. Prema anketama, 20 odsto Amerikanaca je izričito protiv vakcinacije, u poređenju sa 16 odsto u aprilu. Glavni američki epidemiolog Antoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je da je 99,2 odsto žrtava Covid-19 u SAD bilo nevakcinisano.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...