U Francuskoj prognoziran rast deficita do nivoa od 7,1 milijardu evra

Opao trgovinski suficit u Nemačkoj

SvetVesti

9.11.2021 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Opao trgovinski suficit u Nemačkoj Opao trgovinski suficit u Nemačkoj
Trgovinski suficit u Nemačkoj u septembru je naglo opao, što je odraz sve većih ograničenja u lancima nabavke, prenosi Capital.com. Sezonski prilagođeni suficit pao... Opao trgovinski suficit u Nemačkoj

Trgovinski suficit u Nemačkoj u septembru je naglo opao, što je odraz sve većih ograničenja u lancima nabavke, prenosi Capital.com.

Sezonski prilagođeni suficit pao je sa revidiranih 14 milijardi evra u avgustu na nivo od 13,1 milijardu evra u septembru, što je neznatno ispod predviđenih 13,6 milijardi evra.

Izvoz, sa ukupnom vrednošću od 117,8 milijardi evra, nastavio je da pada u septembru 0,7 odsto međumesečno, počevši sa 0,8 odsto u avgustu. Ipak, u poređenju sa septembrom 2020. godine, izvoz je veći za 7,1 odsto.

Nemački uvoz, vredan 101,6 milijardi evra, skočio je za 0,1 odsto i tako ispratio prošlomesečni rast od 2,1 odsto, te je bio viši za 12,9 odsto u odnosu na septembar prošle godine.

Regionalni pregled

  • Trgovina u Evropskoj Uniji (EU): izvoz je porastao za 9,2 odsto međugodišnje na nivo od 64,6 milijardi evra, a uvoz je 9,4 odsto na nivo od 53,5 milijardi evra
  • Trgovina u zemljama koje nisu članice EU: izvoz je porastao 4,7 odsto međugodišnje na 53,2 milijarde evra, a uvoz 17,1 odsto na 48,1 milijardu evra
  • Trgovina u Velikoj Britaniji: izvoz je niži za 10 odsto međugodišnje na 5,7 milijardi, a uvoz je niži za 20 odsto, pa je sada na nivou od 2,3 milijarde evra.

Uticaj ograničenja nabavke

Od prošle nedelje IHS/Markit PMI indeks u evrozoni pada, sa 56,2 na 54,2 u septembru, pri čemu je najniži rast poslovne aktivnosti zabeležen u Nemačkoj.

Trgovinski deficit Francuske proširen je sezonskim prilagođavanjem na 6,8 milijardi evra u septembru sa 6,7 milijardi evra u avgustu. Prema prognozama, očekuje se da će deficit ove zemlje dostići nivo od 7,1 milijardu evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...