OPORAVAK EKONOMIJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE TEK 2022. GODINE Jedino Srbija na nivou pre krize, već naredne godine, procenjuju u Erste banci

BankeNovacRegionSrbijaVesti

9.12.2020 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OPORAVAK EKONOMIJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE TEK 2022. GODINE Jedino Srbija na nivou pre krize, već naredne godine, procenjuju u Erste banci OPORAVAK EKONOMIJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE TEK 2022. GODINE Jedino Srbija na nivou pre krize, već naredne godine, procenjuju u Erste banci
Nakon procenjenog pada od 5,1 odsto ove godine, očekuje se da će ekonomije Centralne i Istočne Evrope (CEE) u narednoj godini ostvariti rast od... OPORAVAK EKONOMIJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE TEK 2022. GODINE Jedino Srbija na nivou pre krize, već naredne godine, procenjuju u Erste banci

Nakon procenjenog pada od 5,1 odsto ove godine, očekuje se da će ekonomije Centralne i Istočne Evrope (CEE) u narednoj godini ostvariti rast od 3,6 odsto, navodi se u najnovijim prognozama Erste banke.

Kako se navodi, oporavak će biti podstaknut potrošnjom i izvozom. Međutim, drugi talas pandemije korona virusa i potencijalno kašnjenje u radu Fonda za oporavak EU odraziće se na brzinu oporavka. Zbog toga će se ekonomije CEE, prema procenama Erste banke, vratiti na nivo pre korona krize tek 2022. godine, sa izuzetkom Srbije koja će to učiniti već naredne godine, odnosno Hrvatske, za koju se procenjuje da će to uraditi tek 2023. godine, prenosi seebiz.eu.

U analizi se ističe da je tempo oporavka ekonomija regiona nešto sporiji zbog negativnog uticaja drugog talasa pandemije na privredni rast u četvrtom kvartalu ove godine i pretpostavke da će neke restriktivne mere ostati na snazi i u prvom kvartalu naredne godine.

Statistički podaci
Foto: Pixabay.com

Očekuje se da će u drugom kvartalu naredne godine biti zabeležen visok rast zbog niske baze iz ove godine, što je posledica restriktivnih mera i zaključavanja ekonomije. U drugom polugodištu naredne godine se očekuje normalizacija privrednog rasta, i njegovo dalje ubrzavanje do kraja 2021, navodi se u prognozama Erste banke.

Međutim u prognozama se ističe da postoji mnogo neizvesnosti oko daljeg razvoja pandemije, što može uticati na brzinu i intenzitet oporavka.

Efikasna vakcinacija bi sigurno ubrzala oporavak, dok bi sa druge strane, svako kašnjenje u vakcinaciji ili novi talasi pandemije praćeni merama ograničenja sigurno usporile oporavak i učinile ga fragmentiranim.

Posebno se ističe da su, zbog kašnjenja u odobravanju budžeta EU, u Erste prilično konzervativni u pogledu dostupnosti sredstava iz šema grantova EU “Sledeće generacije” 2021. godine i zato se očekuje da će značajan deo tih kredita stići tek 2022-23, navodi se u prognozama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...