preduzeća se suočavaju sa nedostatkom radne snage

Opšta „korona“ konfuzija Britanaca nakon ukidanja restrikcija

LifestyleSvetVestiZdravlje

22.7.2021 18:47 Autor: Miljan Paunović 1

Opšta „korona“ konfuzija Britanaca nakon ukidanja restrikcija Opšta „korona“ konfuzija Britanaca nakon ukidanja restrikcija
Engleska je u ponedeljak ukinula većinu restrikcija vezanih za pandemiju korona virusa i već prve sedmice beleži rast broja novozaraženih, nestašice u supermarketima i... Opšta „korona“ konfuzija Britanaca nakon ukidanja restrikcija

Engleska je u ponedeljak ukinula većinu restrikcija vezanih za pandemiju korona virusa i već prve sedmice beleži rast broja novozaraženih, nestašice u supermarketima i haos sa aplikacijom za samoizolaciju.

Police u supermarketima širom zemlje potpuno su prazne. Ovog puta, razlog za to nije masovna kupovina potrošača koji prave zalihe, kao što je to bio slučaj na početku pandemije.

Razlog je izostanak velikog broja zaposlenih u prodavnicama i vozača za dostavu koji nisu došli na posao jer su na svojim smartfonima dobili kratku poruku (ping) Zavoda za javno zdravlje da moraju u samoizolaciju zbog kontakta sa zaraženima, piše Marketwatch, a prenosi Tanjug.

Pojedini lanci supermarketa su morali da zatvore određeni broj trgovina, što se nije događalo ni tokom dosadašnja tri lokdauna u Britaniji.

Stotine hiljada ljudi, uključujući i premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson), moraju u samoizolaciju deset dana nakon što su putem aplikacije obavešteni da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Podaci Nacionalnog zavoda za javno zdravlje (NHS) pokazuju da je poslato rekordnih 618.903 pingova korisnicima te aplikacije u Engleskoj i Velsu.

Zbog velikog broja samoizolovanih, preduzeća se suočavaju sa nedostatkom radne snage, uključujući i prodavnice sa hranom, u kojima su se police zbog „pingdemije“ brzo ispraznile.

„To je ovog trenutka jedan od većih problema u svim sektorima. Kovid slučajevi nam se svake nedelje udvostručuju“, rekao je direktor Marks&Spensera, Stiv Rou (Steve Rowe).

Vlasnik trgovačkog lanca Iceland, Ričard Voker (Richard Walker), upozorio je da im preti kolaps zbog nestašice artikala jer je gotovo 1.000 zaposlenih, ili jedan od svakih 20, ostao kod kuće u samoizolaciji.

„Dve prodavnice smo morali da zatvorimo, a u drugima da skratimo radno vreme. Ironija je da smo tokom celog perioda pandemije imali sve trgovine otvorene. Ovo je haos“, dodao je on.

Javnost u Britaniji je podeljenja po pitanju mera ograničenja – neki žele da one budu još strože, jer strahuju da će ljudi i dalje umirati od virusa, dok su drugi izrazito protiv najmučnijih mera u istoriji u mirnodopskim uslovima.

  • Anna

    22.7.2021 #1 Author

    😂😂😂😂 Ko da su im se vratili Monti Pajtonovci.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...