Cilj softverske kompanije je povezivanje sa zdravstvom

Oracle kupuje IT firmu Cerner za 30 milijardi dolara

Bolji posaoHi-techInvesticijeNovacSvetVesti

17.12.2021 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Oracle kupuje IT firmu Cerner za 30 milijardi dolara Oracle kupuje IT firmu Cerner za 30 milijardi dolara
Kompanija Oracle će uskoro zaključiti ugovor o kupovini firme Cerner, koja se bavi informacionim tehnologijama u zdravstvu. Ugovor je vredan 30 milijardi dolara, a... Oracle kupuje IT firmu Cerner za 30 milijardi dolara

Kompanija Oracle će uskoro zaključiti ugovor o kupovini firme Cerner, koja se bavi informacionim tehnologijama u zdravstvu. Ugovor je vredan 30 milijardi dolara, a njime će kompanija Larija Elisona (Larry Ellison) utvrditi svoju poziciju u najbrže rastućoj grani IT industrije.

Odluka o kupovini Cerner grupe, koja je najpoznatija po kreiranju električnih medicinskih kartona, podstaknuta je dogovorom od 16 milijardi dolara kompanije Microsoft za kupovinu firme Nuance Communications, koja kreira veštačku inteligenciju (AI) za razgovor, kao sve očiglednija težnja velikih softverskih kompanija da učvrste i prodube veze sa za zdravstvom.

Potencijalni ugovor sa firmom Cerner biće jedan od najvećih koji je kompanija Oracle ikada sklopila.

Foto: Kretanje vrednosti akcija kompanije Oracle u poslednjih godinu dana

Pre godinu dana, ova softverska kompanija postigla je preliminarni dogovor o kupovini društvene mreže TikTok, a transakcija je delimično bila odgovor na zabrinutost u vezi sa nacionalnom sigurnošću  koju je izrazio bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Donald Trump). Ipak, ova kupovina je ostavljena po strani sa dolaskom Džoa Bajdena (Joe Biden).

Poslednji veliki dogovor kompanija je zaključila 2016. godine kada je kupila računarsku firmu NetSuite za 9,3 milijarde dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...