Srbija dobar i pouzdan partner

Oracle postaje korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

18.10.2021 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oracle postaje korisnik Državnog data centra u Kragujevcu Oracle postaje korisnik Državnog data centra u Kragujevcu
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihajlo Jovanović i viši potpredsednik kompanije Oracle Leopoldo Boado Lama potpisali su Memorandum o razumevanju koji... Oracle postaje korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihajlo Jovanović i viši potpredsednik kompanije Oracle Leopoldo Boado Lama potpisali su Memorandum o razumevanju koji bi trebalo da omogući formiranje regionalnog data centra u Kragujevcu u sklopu Državnog data centra.

Data centar u Kragujevcu uskoro bi trebalo da dobije novog korisnika. Uz državne organe, banke, IT kompanije koje svoje podatke već skladište u srcu Šumadije, tamo bi trebalo da se useli i jedan od lidera IT svetu – američki Oracle, čija je dobit prošle godine iznosila više od deset milijardi dolara.

„Oduševljeni smo što smo ovde u ovom neverovatnom paviljonu koji je odraz današnje Srbije. Drago nam je da smo stavili ovaj potpis koji će omogućiti da istražimo mogućnosti da pružamo usluge regionu i u oblasti zdravstva. Verujemo da je Kragujevac mesto gde treba da budemo. Kao IT lider želimo da srađujemo sa Vladom Srbije i kao što znate imamo svu infrastrukturu i platforme i verujemo da u sektoru zdravstva možemo da pružamo usluge vladama u regionu“, navodi Leopoldo Boado Lama, potpredsednik kompanije Oracle, prenosi RTS.

Državnim centrom za čuvanje podataka koji je otvoren pre gotovo godinu dana rukovodi Kancelarija za IT i eUpravu. Interesovanje svetskih kompanija da podatke čuvaju upravo u Srbiji pripisuju ulaganju u digitalizaciju i školovanje stručnjaka.

„Ovo je još jedan dokaz da je Srbija dobar i pouzdan partner za investicije naročito u najsavremenije IT tehnologije i pokazatelj da je u vreme četvrte industrijske revolucije Srbija postala regionalni lider jer Oracle nije izabrao neku zemlju iz okruženja čak ni one iz EU nego upravo Srbiju“, navodi Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za elektronsku upravu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...