NOVI TALAS ZAKLJUČAVANJA USPORAVA OPORAVAK

Osetan pad nemačkog izvoza u prošloj godini

EUVesti

10.2.2021 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Osetan pad nemačkog izvoza u prošloj godini Osetan pad nemačkog izvoza u prošloj godini
Nemački izvoz u prošloj je godini pao za 9,3 odsto kao posledica pandemije korona virusa, koja je pogodila globalnu trgovinsku razmenu, pokazuju podaci državnog... Osetan pad nemačkog izvoza u prošloj godini

Nemački izvoz u prošloj je godini pao za 9,3 odsto kao posledica pandemije korona virusa, koja je pogodila globalnu trgovinsku razmenu, pokazuju podaci državnog statističkog zavoda Destatis.

Podaci zvanične statistike pokazuju slabljenje potražnje iz inostranstva za nemačkim proizvodima na kraju 2020. godine. U decembru prošle godine je tako izvoz povećan svega 0,1 odsto u odnosu na novembar, kada je zabeležen mesečni rast od 2,3 odsto.

Kako se konstatuje, ublažavanje mera za suzbijanje pandemije sredinom prošle godine pružilo je značajan podsticaj nemačkoj ekonomiji, ali je novi talas korona virusa doveo do novog zaključavanja, što je povećalo neizvesnost na ekonomskom planu.

Prema podacima Destatisa, uvoz u Nemačku u 2020. godini pao je za 7,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je u decembru prošle godine uvoz bio smanjen za 0,1 odsto u odnosu na novembar, kada je zabeležen rast od 5,4 procenta.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni Nemačke sa svetom u decembru prošle godine iznosio je 16,1 milijardu evra.

Podaci Destatisa pokazuju i da je industrijska proizvodnja stagnirala u decembru prošle godine, iako je u prethodnom periodu bila glavni oslonac nemačke ekonomije, jer je uglavnom industrijski sektor bio izuzet od mera zaključavanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...