OSETAN PAD PRODAJE AUTOMOBILA U EU Za četvrtinu u odnosu na isti period prošle godine

AutomobiliEULifestyleRegionVesti

5.1.2021 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OSETAN PAD PRODAJE AUTOMOBILA U EU Za četvrtinu u odnosu na isti period prošle godine OSETAN PAD PRODAJE AUTOMOBILA U EU Za četvrtinu u odnosu na isti period prošle godine
Prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA), u prvih 11 meseci 2020. godine, zabeležen je pad prodaje novih automobila za 25,5 odsto u odnosu... OSETAN PAD PRODAJE AUTOMOBILA U EU Za četvrtinu u odnosu na isti period prošle godine

Prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA), u prvih 11 meseci 2020. godine, zabeležen je pad prodaje novih automobila za 25,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Tako je u posmatranom periodu 2019. u zemljama članicama EU bilo registrovano skoro 12 miliona novih automobila, dok je u 2020. taj broj bio oko 8,9 miliona.

U izveštaju se ističe da je i Velika Britanija, koja od početka ove godine nije više članice EU, u posmatranom periodu prošle godine imala pad prodaje novih automobila za 30,7 odsto.

Od 26 zemalja članica EU najmanji pad prodaje novih automobila u posmatranom periodu imala je Litvanija – 16,2 odsto, dok je najveći pad zabeležila Hrvatska 42,4 procenta. Od zemalja regiona, Slovenija je zabeležila pad od 25,3 odsto, dok je pad prodaje u Mađarskoj bio 18,7 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...