OSETAN PAD SPOLJNE TRGOVINE SRBIJE Više od 8 odsto u prvih pet meseci

SrbijaVesti

30.6.2020 13:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OSETAN PAD SPOLJNE TRGOVINE SRBIJE Više od 8 odsto u prvih pet meseci OSETAN PAD SPOLJNE TRGOVINE SRBIJE Više od 8 odsto u prvih pet meseci
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-maj 2020. godine iznosila je 15 milijardi i 348 miliona evra, što predstavlja pad od 8,1 odsto... OSETAN PAD SPOLJNE TRGOVINE SRBIJE Više od 8 odsto u prvih pet meseci

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-maj 2020. godine iznosila je 15 milijardi i 348 miliona evra, što predstavlja pad od 8,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Izvoz robe u posmatranom periodu iznosio je 6 milijardi i 421 milion evra, što je pad od 9,5 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 8 milijardi i 927 miliona evra što predstavlja pad od 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Spoljnotrgovinski deficit iznosi oko dve milijarde i 507 miliona evra, što je smanjenje od 0,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 72 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,8 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,1 odsto ukupne razmene, navodi se u saopštenju RZS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...