Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

OSNOVICE UVEĆANE ZA 10 ODSTO Važno obaveštenje za one koji sami uplaćuju doprinose za penzije

NovacOsiguranjePoreziPreduzetnikSrbijaVesti

13.1.2021 10:01 Autor: Julijana Vincan 1

OSNOVICE UVEĆANE ZA 10 ODSTO Važno obaveštenje za one koji sami uplaćuju doprinose za penzije OSNOVICE UVEĆANE ZA 10 ODSTO Važno obaveštenje za one koji sami uplaćuju doprinose za penzije
Od uplate za januar 2021. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 10,08 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i građani mogu... OSNOVICE UVEĆANE ZA 10 ODSTO Važno obaveštenje za one koji sami uplaćuju doprinose za penzije

Od uplate za januar 2021. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 10,08 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju, saopštio je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond).

Kako je navedeno, prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 28.402 dinar, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 405.750 dinara.

„Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25,5 procenata, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.242,51 do 103.466,25 dinara“, ističe se u saopštenju.

Foto: Pixabay.com

Dodaje se da iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2021. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama.

„Podsećamo građane koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15 Zakona o PIO, da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec. Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Takođe, građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate“, naglasili su iz PIO fonda.

Ovo pravo mogu da ostvare svi koji su van osiguranja, odnosno nezaposleni, studenti, domaćice, đaci, pod uslovom da su stariji od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji i da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

  • Zeljko

    18.3.2021 #1 Author

    Zeljko18.3.2021#4
    Da li se sada moze uplatiti penzijsko i zdravstveno osiguranje za protekli period,na primer za poslednjih nekoliko godina?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...