SAUDIJSKA EKONOMIJA IZVAN INDUSTRIJE "CRNOG ZLATA"

Ostvaren je rast BDP, ako se ne računaju naftni gubici Rijada

SvetVesti

10.5.2021 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ostvaren je rast BDP, ako se ne računaju naftni gubici Rijada Ostvaren je rast BDP, ako se ne računaju naftni gubici Rijada
Ekonomija Saudijske Arabije izvan naftne industrije ojačala je u prvom kvartalu tekuće godine, što je prvi put od početka pandemije, tokom koje je privreda... Ostvaren je rast BDP, ako se ne računaju naftni gubici Rijada

Ekonomija Saudijske Arabije izvan naftne industrije ojačala je u prvom kvartalu tekuće godine, što je prvi put od početka pandemije, tokom koje je privreda slabila zbog smanjenja proizvodnje nafte. Prema preliminarnim procenama, koje je objavila Generalna agencija za statistiku Saudijske Arabije, sektor ekonomije izvan naftne industrije porastao je za 3,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Na osnovu podataka koje je prikupio Bloomberg, naftni sektor je oslabio za 12 odsto, što je dovelo i do ukupnog slabljenja ekonomije za 3,3 procenta. Konačni podaci biće objavljeni u junu. U međuvremenu, poslovanje najvećeg svetskog izvoznika sirove nafte postepeno se vraća u normalu nakon dvostruke krize izazvane previranjima na naftnom tržištu i blokadama tokom pandemije korona virusa.

Foto: Tanjug/AP

Potrošnja se oporavlja, a zvaničnici planiraju da ponovo otvore državne granice 17. maja. Međunarodni monetarni fond očekuje rast saudijske ekonomije za 2,1 odsto ove godine nakon smanjenja za 4,1 procenat 2020. godine. Do značajnog smanjenja prihoda od nafte došlo je nakon što su OPEC i njegovi saveznici od maja prošle godine smanjili proizvodnju kako bi održali stabilne cene sirove nafte.  S druge strane, saudijska proizvodnja nafte pala je na 8,15 miliona barela dnevno u prvom tromesečju sa ranijih oko 10 miliona barela.

Cena nafte Brent postepeno je porasla na gotovo 70 dolara za barel, nakon što je prošle godine dosegla najniži nivo, kada je koštala manje od 20 dolara za barel. Naftom Brent se u prvom kvartalu 2021. godine trgovalo po prosečnoj ceni oko 61,30 dolara za barel u poređenju sa 50,57 dolara u prošloj godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...