OTVOREN GASOVOD BALKANSKI TOK KROZ SRBIJU Značajan projekat za privredu i stanovništvo

BiznisInfrastrukturaIzdvajamoSrbijaVesti

1.1.2021 13:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OTVOREN GASOVOD BALKANSKI TOK KROZ SRBIJU Značajan projekat za privredu i stanovništvo OTVOREN GASOVOD BALKANSKI TOK KROZ SRBIJU Značajan projekat za privredu i stanovništvo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u Gospođincima novi gasovod “Balkanski tok” kroz u Srbiji. On je istakao da je sa ovim gasovodom Srbija... OTVOREN GASOVOD BALKANSKI TOK KROZ SRBIJU Značajan projekat za privredu i stanovništvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u Gospođincima novi gasovod “Balkanski tok” kroz u Srbiji. On je istakao da je sa ovim gasovodom Srbija mnogo privlačnija destinacija za investitore i da je gas čistiji energent.

Vučić je naglasio da će Srbija sada dobijati gas po povoljnijoj ceni od 155 dolara za 1.000 kubnih metara.

Foto: Tanjug

“Ovim gasom dobijamo mogućnost da još snažnije privučemo investitore. Time ćemo da privučemo sve one koji hoće da otvore fabrike, ovo je nešto što nam garantuje sigurniju budućnost” rekao je Vučić.

On je najavio i povoljnije uslove za priključenje građana na gasnu mrežu. Inače, dužina magistralnog gasovoda u našoj zemlji je 403 kilometra, koji ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša.

Prva deonica je od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Zrenjanina i četvrta od Gospođinaca do Subotice. Balkanski tok je deo gasovoda „Turski tok“, projekta ruskog „Gasproma“ i turskog „Botaša“, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Foto: Tanjug

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju „Balkanski tok“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...