Tržište u SAD reaguje na planirane izmene propisa o duvanskim proizvodima

Pad američkih zaliha duvana zbog najave smanjenja nivoa nikotina u cigaretama

LifestyleSvetVestiZdravlje

21.4.2021 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad američkih zaliha duvana zbog najave smanjenja nivoa nikotina u cigaretama Pad američkih zaliha duvana zbog najave smanjenja nivoa nikotina u cigaretama
Zalihe duvana smanjile su se nakon izveštaja o ograničenju nivoa nikotina u cigaretama, koji je donela administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), prenosi... Pad američkih zaliha duvana zbog najave smanjenja nivoa nikotina u cigaretama

Zalihe duvana smanjile su se nakon izveštaja o ograničenju nivoa nikotina u cigaretama, koji je donela administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), prenosi Wall Street Journal.

Kako piše ovaj list, u izveštaju Bajdenove administracije napominju da se bliži rok do kada treba doneti odluku hoće li se i na koji način sprovesti najavljena zabrana prometa cigareta sa mentolom. Administracija američkog predsednika pokušava da utvrdi da li bi, u isto vreme, trebalo smanjiti nivo nikotina i zabraniti korišćenje mentola u duvanskim proizvodima ili te dve odluke treba tretirati odvojeno, piše WSJ.

Izvori lista ističu „da nikotin ne uzrokuje rak, ali pušenje čini zavisnim, pa bi cilj smanjenja nivoa nikotina podrazumevao i sprečavanje zavisnosti od cigareta“. Kako objašnjavaju, ovim postupkom trebalo bi navesti pušače da prestanu sa tom navikom.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA), koja ima i regulatorni nadzor nad duvanom, odbila je da komentariše detalje izveštaja Bajdenove administracije.

„Svaka akcija koju FDA preduzima mora se temeljiti na nauci i dokazima i treba uzeti u obzir stvarne posledice takvih radnji, uključujući rast nelegalnog tržišta i uticaja na stotine hiljada radnih mesta od farme do lokalnih prodavnica širom zemlje“, napominje portparol FDA Altrie George Parman za CNBC, a prenosi WSJ.

Sve ovo, naravno, utiče i na vrednost akcija proizvođača duvanskih proizvoda. Tako su akcije Altrie pale za više od šest odsto, a u produženom trgovanju u ponedeljak pale su za dodatnih dva odsto. Takođe, akcije British American Tobacco istog dana pale su za dva procenta, dok su akcije Philip Morris International dan završile sa više od jedan odsto pada. Pomenute deonice bile su u padu i nakon zatvaranja tržišta.


Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...