PAD BDP BIH MANJI OD OČEKIVANOG U drugom kvartalu bolje prošli od susednih zemalja

RegionVesti

1.10.2020 10:34 Autor: Marija Jovanović 0

PAD BDP BIH MANJI OD OČEKIVANOG U drugom kvartalu bolje prošli od susednih zemalja PAD BDP BIH MANJI OD OČEKIVANOG U drugom kvartalu bolje prošli od susednih zemalja
Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine doživeće dubok pad u drugom kvartalu ove godine, ali će on biti manji nego kod pojedinih zemalja u... PAD BDP BIH MANJI OD OČEKIVANOG U drugom kvartalu bolje prošli od susednih zemalja

Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine doživeće dubok pad u drugom kvartalu ove godine, ali će on biti manji nego kod pojedinih zemalja u okruženju, pokazuju podaci entitetskih zavoda za statistiku.

Prema prvim procenama statističkih zavoda, u Federaciji realni pad BDP iznosio je 9,7 odsto u drugom kvartalu u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok je istovremeno pad u Republici Srpskoj bio 6,9 odsto, prenosi Indikator.ba.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najveći realan pad bruto dodatne vrednosti zabeležen je u delatnostima: trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, prevoz i skladištenje, delatnosti pružanja smeštaja te pripreme i usluživanja hrane 25,3 odsto, dok je pad u industriji bio 13,5 odsto. Rast su zabeležili građevinarstvo 6,3 odsto i poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 2,4 odsto.

Računanje i rad za laptopom
Foto: Pexels

U Republici Srpskoj najveći pad realne bruto dodane vrednosti bio je u delatnosti umetnost, zabava i rekreacija. Ostale uslužne aktivnosti za 25,2 odsto, trgovina na veliko i trgovina na malo, opravka motornih vozila, motocikala, saobraćaj i skladištenje, Delatnosti pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 15 odsto, dok je pad u prerađivačkoj industriji bio 15,6 odsto.

Rast je u zabeležen u područjima poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 2,8 odsto i finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja za 1,5 odsto.

Nakon što su entitetski zavodi objavili procene, za očekivati je da uskoro i Agencija za statistiku BiH objavi izveštaj o kretanju BDP u BiH u drugom kvartalu.

S ozbirom na entitetske brojke, dubok pad sasvim je izvestan, ali i izražen u jednocifrenoj brojci, nakon što je u prvom kvartalu ostvaren realan rast od dva odsto.

Ipak, po svemu sudeći, BiH će imati manji pad BDP u drugom kvartalu nego što je slučaj sa drugim zemljama regiona. Crna Gora je imala pad BDP od 20,2 odsto, Hrvatska 15,1 odsto, Slovenija 13 odsto, Severna Makedonija 12,7 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...