Treća najveća ekonomija sveta oslabila u trećem kvartalu

Pad BDP Japana gori od očekivanog

SvetVesti

15.11.2021 16:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad BDP Japana gori od očekivanog Pad BDP Japana gori od očekivanog
Japanska ekonomija oslabila je u periodu jul-septembar za realnih 0,8 procenata u odnosu na prethodni kvartal ili za tri odsto na godišnjem nivou. To... Pad BDP Japana gori od očekivanog

Japanska ekonomija oslabila je u periodu jul-septembar za realnih 0,8 procenata u odnosu na prethodni kvartal ili za tri odsto na godišnjem nivou. To je gore nego što se očekivalo, jer je vanredno stanje zbog pandemije Covid-19 uticalo na smanjenje privatne potrošnje, a globalna nestašica čipova nanela je težak udarac izvozu automobila.

Prema preliminarnim vladinim podacima, Japan je zabeležio pad BDP, nakon rasta od 1,5 odsto u prethodnom kvartalu, prenosi Kyodonews. Očekivanja vlade da će se BDP do kraja godine vratiti na nivo pre pandemije sve manje su verovatna. Privatna potrošnja opala je za 1,1 odsto, a Olimpijske igre u Tokiju nisu bile pokretač potrošnje, jer su održane bez prisustva publike i turista iz inostranstva.

U cilju obuzdavanja ponovnog oživljavanja epidemije izazvane zaraznom delta varijantom korona virusa, u jednom trenutku je 21 od 47 japanskih prefektura tražilo od stanovnika da ostanu kod kuće, a restorani i barovi radili su skraćeno. Kupovina automobila takođe je smanjena, jer su proizvođači bili prinuđeni da redukuju proizvodnju zbog nestašice čipova i poremećaja u snabdevanju. Slaba je bila i prodaja kućnih aparata.

Tržišne prognoze najavljivale su kvartalni pad BDP za 0,2 odsto, ali se pokazalo da je ova projekcija bila četvorostruko manja od realnog stanja, prenosi CNN. Neki analitičari ocenjuju da velika zavisnost treće ekonomije sveta, Japana, od automobilske industrije znači da je njegova ekonomija podložnija poremećajima u trgovini, nego što je slučaj sa ekonomijama drugih zemalja.

Smanjena proizvodnja dovela je i do pada poslovnih investicija za 3,8 odsto, a iz istog razloga izvoz je bio manji za 2,1 odsto. Uvoz je oslabio za 2,7 procenata, odražavajući slabu domaću potražnju i spor uvoz auto delova. Investicije u privatne stambene objekte pale su za 2,6 odsto, što zbog globalne nestašice drvne građe, što zbog visokih cena građevinskog materijala.

Državna potrošnja porasla je za 1,1 odsto, podržana kampanjom vakcinacije protiv Covid-19 i finansijskom pomoći medicinskom sektoru, koji se bori protiv pandemije. Mnogi analitičari očekuju da će se japanska ekonomija oporaviti u poslednjem kvartalu ove godine, budući da je broj zaraženih opao, a venredno stanje je ukinuto 1. oktobra.

Kancelarija predsednika vlade procenila je da će se BDP Japana 2021. godine vratiti na nivo pre pandemije, odnosno na nivo iz poslednjeg kvartala 2019. godine. Iako se očekuje da će japanska ekonomija rasti po visokoj stopi u tekućem kvartalu, malo je verovatno da bi vladina projekcija mogla da bude ostvarena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...