PITANJE NATALITETA U NAJMNOGOLJUDNIJOJ ZEMLJI U SVETU

Pad broja stanovnika u Kini prvi put od 1949. godine

LifestyleSvetVesti

28.4.2021 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad broja stanovnika u Kini prvi put od 1949. godine Pad broja stanovnika u Kini prvi put od 1949. godine
Popis stanovništva u Kini trebalo bi da bude objavljen ovih dana, a očekuje se da će pokazati prvi pad broja stanovnika od 1949. godine.... Pad broja stanovnika u Kini prvi put od 1949. godine

Popis stanovništva u Kini trebalo bi da bude objavljen ovih dana, a očekuje se da će pokazati prvi pad broja stanovnika od 1949. godine. Popis je prvobitno trebalo da bude objavljen početkom aprila, ali je Državni zavod za statistiku to odložio jer je potrebno “više pripremnih radnji“ pre zvanične objave.

Očekuje se da će izveštaj pokazati da je broj stanovnika opao na manje od 1,4 milijarde, nakon što je na kratko 2019. premašio taj broj, prenosi National Review. Prema rečima stručnjaka pekinškog istraživačkog Centra za Kinu i globalizaciju “rezultati popisa stanovništva imaće ogroman uticaj na to kako kineski narod vidi svoju zemlju i kako rade različita vladina odeljenja“.

Saradnik Centra Huang Venženg naveo je u izjavi za Financial Times da sa podacima “treba postupati veoma pažljivo“, kao i da bi pad nataliteta mogao da utiče na budući ekonomski rast i razvoj zemlje. “Tempo i razmere kineske demografske krize su brži i veći nego što smo zamišljali. To bi moglo imati katastrofalan uticaj na zemlju“, rekao je Huang.

Bioskop i zaštitne maske, publika
Foto; Tanjug/AP

Do oslabljene stope nataliteta došlo je nakon što je Peking 2015. godine ublažio ograničenje politike jednog deteta i dozvolio porodicama da imaju dvoje dece u nastojanju da poveća broj rođenih. Vlada je postavila cilj da do 2020. godine proširi populaciju na oko 1,42 milijarde i poveća stopu rađanja na 1,8 dece po ženi.  

Stanovništvo, međutim, nije reagovalo kako se očekivalo i stopa nataliteta ostala je niska. Stvarna stopa rađanja procenjuje se na oko 1,5 dece po ženi, što bi prema mišljenju demografa moglo zaplesti Kinu u takozvanu zamku plodnosti. Zvanični podaci pokazuju da se broj beba rođenih u Kini povećao u 2016. godini, ali je zatim opadao tri uzastopne godine.

Neki zvaničnici navode da su razlozi za manji natalitet od očekivanog sve manji broj mladih žena i visoki troškovi odgajanja dece. Narodna banka Kine preporučila je vladi da potpuno napusti svoj stav i promeni pravila o kontroli rađanja kako bi se izborila sa fenomenom pada broja stanovnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...