Zbog ograničene kineske proizvodnje čelika

Pad cene rude gvožđa

BiznisSvetVesti

18.8.2021 08:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad cene rude gvožđa Pad cene rude gvožđa
Cene rude gvožđa padaju jer se nastavljaju kineska ograničenja u proizvodnji čelika, a ekonomski rast je usporen. Anglo-australijska rudarska kompanija BHP očekuje da će... Pad cene rude gvožđa

Cene rude gvožđa padaju jer se nastavljaju kineska ograničenja u proizvodnji čelika, a ekonomski rast je usporen. Anglo-australijska rudarska kompanija BHP očekuje da će Kini u narednim mesecima biti potrebno manje rude gvožđa. Australijski rudnici očekuju i manji profit, ali trenutno nema rizika za trgovinu sa Kinom.

Trgovina gvozdenom rudom jedna je od retkih oblasti u kinesko-australijskim odnosima koja je ostala netaknuta u njihovim političkim i trgovinskim sukobima. Sukob je ubrzan u aprilu 2020. godine kada je Kanbera pozvala na međunarodnu istragu porekla korona virusa bez diplomatskih konsultacija sa Pekingom, prenosi South China Morning Post.

Australijske rudarske kompanije BHP, Rio Tinto i Fortescue Metals Group najveći su izvoznici rude gvožđa u Kinu. Meteorski rast cene rude gvožđa prethodnih meseci učvrstio je odnose između dve zemlje, ali cene su počele da padaju usled niza faktora, uključujući ograničenu proizvodnju čelika u Kini, nedavno širenje pandemije i odluke Pekinga da smanji emisiju ugljen-dioksida.

Cene rude gvožđa pale su na oko 160 dolara po toni, nakon što su u maju dostigle rekorno visoku cenu od 230 dolara po toni. Rudnici ostvaruju profit sve dok cene ostaju iznad granice rentabilnosti od oko 30 do 50 dolara po toni. Cene rude gvožđa su u padu od pre mesec dana nakon što je Peking pojačao ograničenja u proizvodnji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...