NAJVEĆA EVROPSKA EKONOMIJA U TEŠKOĆAMA ZBOG LANACA SNABDEVANJA

Pad industrijske proizvodnje u aprilu u Nemačkoj

EUVesti

9.6.2021 09:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad industrijske proizvodnje u aprilu u Nemačkoj Pad industrijske proizvodnje u aprilu u Nemačkoj
Industrijska proizvodnja u Nemačkoj oslabila je više nego što se očekivalo u aprilu, jer ograničenja u snabdevanju sputavaju proizvodnju. Fabrička, energetska i građevinska proizvodnja... Pad industrijske proizvodnje u aprilu u Nemačkoj

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj oslabila je više nego što se očekivalo u aprilu, jer ograničenja u snabdevanju sputavaju proizvodnju. Fabrička, energetska i građevinska proizvodnja opale su za jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, što je više od prognoziranih 0,4 odsto.

Proizvodnja je porasla za 26,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, umesto predviđenih 29,5 procenata, prenosi ShareCast. Ukupan pad proizvodnje robe široke potrošnje u aprilu je 3,3 odsto, dok je građevinska proizvodnja zabeležila pad od 4,3 odsto.

Foto: PIxabay.com

Osnovna proizvodnja bila je 6,4 odsto niža od nivoa pre pandemije, a novih porudžbina bilo je oko 10 odsto više od njihovog nivoa na početku prvog kvartala prošle godine. Ukoliko podaci o proizvodnji u maju i junu ne budu pokazali da je došlo do njenog povećanja, onda će se ona smanjiti za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Proizvođači u Nemačkoj upozoravaju na nedostatak elektronskih čipova, plastike, gume i metala, dok dobavljači na povećanje potražnje odgovaraju podizanjem cena. Ovi nedostaci prete da uspore oporavak od prošlogodišnjeg ekonomskog pada, a takođe utiču na rast cena dok preduzeća pokušavaju da nadoknade gubitke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...