PAD KINESKE TRGOVINSKE RAZMENE Smanjen izvoz u SAD, ključni partneri azijske zemlje

SvetVesti

14.7.2020 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD KINESKE TRGOVINSKE RAZMENE Smanjen izvoz u SAD, ključni partneri azijske zemlje PAD KINESKE TRGOVINSKE RAZMENE Smanjen izvoz u SAD, ključni partneri azijske zemlje
Prva polovina godine, prožete pandemijom i krizom, u međunarodnoj trgovini zaključena je sa dve hiljade milijardi dolara trgovinske razmene, padom većim od 3 odsto... PAD KINESKE TRGOVINSKE RAZMENE Smanjen izvoz u SAD, ključni partneri azijske zemlje

Prva polovina godine, prožete pandemijom i krizom, u međunarodnoj trgovini zaključena je sa dve hiljade milijardi dolara trgovinske razmene, padom većim od 3 odsto u odnosu na 2019. godinu, pokazuju podaci kineske carinske administracije.

Međutim, tokom juna Kina je zabeležila porast u međunarodnoj trgovini za 5.1 odsto, od čega 4.3 procenata u izvozu, a 6.2 u uvozu. U izveštaju se, takođe, navodi kako se 45.1 procenata međunarodne trgovinske razmene u prvoj polovini godine odnosi na kineska privatna poduzeća, prenosi seebiz.

Sedmina razmene je sa zemljama ASEAN (Asocijacija nacija jugoistočne Azije), koji su tako postali vodeći kineski trgovinski partner uz porast od 5.6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 290 milijardi dolara.

Izvoz tekstila (uključujući i maske) je porastao 32.4 procenata, dok je izvoz medicinske opreme i lekova porastao 23.6 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kineski državni mediji prenose kako je Kina u potpunosti poštovala dogovore sa SAD iz prve faze trgovinskih dogovora. Naglašavaju i da je trgovinska razmena sa SAD u prvoj polovini godine zabeležila pad od 6.6 odsto, uz 230 milijardi dolara razmenjenih dobara. Pad se posebno osetio u izvozu iz Kine u SAD (pad 8.1 odsto), dok je uvoz u Kinu manji za 1.5 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...