PAD PRODAJE MOBILNIH TELEFONA U SVETU Trend započet tokom pandemije nastaviće se i dogodine

Hi-techLifestyleSvetVesti

28.12.2020 14:44 Autor: Marko Miladinović

PAD PRODAJE MOBILNIH TELEFONA U SVETU Trend započet tokom pandemije nastaviće se i dogodine PAD PRODAJE MOBILNIH TELEFONA U SVETU Trend započet tokom pandemije nastaviće se i dogodine
Prema najnovijem izveštaju analitičke kuće Gartner, globalni pad prodaje novih mobilnih telefona iznosio je 5,7 odsto u trećem kvartalu 2020. u odnosu na isti... PAD PRODAJE MOBILNIH TELEFONA U SVETU Trend započet tokom pandemije nastaviće se i dogodine

Prema najnovijem izveštaju analitičke kuće Gartner, globalni pad prodaje novih mobilnih telefona iznosio je 5,7 odsto u trećem kvartalu 2020. u odnosu na isti period prošle godine. Prevedeno u broj prodatih telefona, to je približno 366 miliona komada.

I to je, zapravo, dobra vest, pogotovo kada se pomenuti rezultati uporede sa statistikom iz prva dva ovogodišnja tromesečja.

Naime, pandemija korona virusa do te mere je poremetila planove potrošača da je prosečan mesečni pad prodaje u prvih šest meseci iznosio čak 20 procenata. Kućni budžeti naglo su preusmereni na druge proizvode, pre svega na fundamentalne potrepštine, kao što su prehrambeni proizvodi, lekovi i suplementi ishrani za podizanje imuniteta.

Čitava situacija je, naravno, posledično nepovoljna i za proizvođače mobilnih telefona i telekomunikacione opreme. Retki među njima su zabeležili dobre profite, pa umesto da, prema ranijim prognozama, proslavljaju još jednu uspešnu godinu usled daljeg širenja 4G i lansiranja 5G mreže, sada moraju da smišljaju posebne ponude kako bi privukli korisnike. Usput su planirana širenja većinom odložena za narednu godinu.

Ruku na srce, pad prodaje novih telefona bio je donekle očekivan u prethodnim analizama, ali na nivou od 1 do 2,5 odsto. Kao razlog tih očekivanja, ranije prognoze govorile su o rastu cena tehnološki naprednijih modela, što posledično nije trebalo da ugrozi profite vodećih kompanija, već samo da ga drugačije preraspodeli po tržišnim segmentima, konstatuju eksperti sa portala TechCrunch.

Ispostavilo se, međutim, da je većina proizvođača mobilnih telefona zakasnelo reagovala sa svojim povoljnijim ponuda, te da su bili nepripremljeni za ovoliki pad koji se dogodio za vreme pandemije.

Ostaje da se vidi da li će praznična sezona tradicionalno pogurati rast prodaje, koja će se potom preliti u narednu godinu. Trenutno, poznavaoci svetskog tržišta očekuju u 2021. godini blagi oporavak u odnosu na veliki pad u prethodnih 12 meseci, ali ne i povratak na staze ranijih uspeha.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...