Rast troškova i prekidi u lancima snabdevanja usporili privredu

Pad proizvodnje u Velikoj Britaniji

SvetVesti

8.11.2021 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Pad proizvodnje u Velikoj Britaniji Pad proizvodnje u Velikoj Britaniji
Proizvodnja britanskih preduzeća oslabila je šesti mesec zaredom usled krize u lancu snabdevanja, rasta cena energije i nedostatka radne snage, pokazalo je istraživanje velikih... Pad proizvodnje u Velikoj Britaniji

Proizvodnja britanskih preduzeća oslabila je šesti mesec zaredom usled krize u lancu snabdevanja, rasta cena energije i nedostatka radne snage, pokazalo je istraživanje velikih poslodavaca. Poslovna proizvodnja u Velikoj Britaniji dostigla je najniži nivo od marta tokom poslednjeg zatvaranja zbog pandemije korona virusa.

Prema računovodstvenoj firmi BDO, privredna aktivnost u Velikoj Britaniji pala je sa 105,23 poena u septembru na 103,35 poena u oktobru, prenosi Guardian. Privreda pokušava da održi korak sa rastućom potražnjom, ali neprestani problemi u snabdevanju sprečili su ih da u potpunosti iskoriste prednosti ponovnog otvaranja.

Rast troškova, ukjučujući i povećanje cene energije, takođe je usporio rast. Prerađivačka industrija posebno teško izlazi na kraj sa pronalaženjem pravih materijala nakon meseci prekida proizvodnje i rasporeda isporuka u uslovima pandemije. Problem nedostatka čipova uticao je na pad proizvodnje automobila.

BDO proizvodni indeks pao je za dva posena na 97, što ukazuje na pad proizvodnje, dok je nedostatak osoblja doveo do usporavanja rasta u sektoru usluga, koji dominira britanskom ekonomijom. Prema oceni BDO, između rastuće inflacije i nedostatka osoblja, 2022. godina mogla bi biti teška za kompanije koje su pretpostavile kratkoročne potrebe u odnosu na dugoročni rast.

Pored poteškoća u snabdevanju, Velika Britanija suočava se sa rastućom inflacijom, što izaziva zabrinutost Banke Engleske, koja pokušava da omogući održivost stabilnih cena bez gušenja privrednog oporavka. Zvanični indeks potrošačkih cena dostigao je 3,1 odsto u septembru, znatno više od cilja Banke od dva odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...