među polaznicima i domaćice i bogati investitori

Pakistanac preko Whatsapp-a drži kurs o trgovanju kriptovalutama

LifestyleNovacSvetU fokusuVestiZanimljivosti

16.7.2021 19:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pakistanac preko Whatsapp-a drži kurs o trgovanju kriptovalutama Pakistanac preko Whatsapp-a drži kurs o trgovanju kriptovalutama
Jednom nedeljno Gulam Ahmed (Ghulam Ahmed) izdvaja svoje slobodno vreme kako bi naučio stotine članova Whatsapp grupe, kako da rudare i trguju kriptovalutama u... Pakistanac preko Whatsapp-a drži kurs o trgovanju kriptovalutama

Jednom nedeljno Gulam Ahmed (Ghulam Ahmed) izdvaja svoje slobodno vreme kako bi naučio stotine članova Whatsapp grupe, kako da rudare i trguju kriptovalutama u Pakistanu.

Od domaćica koje žele da zarade dodatni prihod do bogatih investitora, koji žele i da kupe hardver za rudarenje kriptovaluta, mnogi jedva razumeju tradicionalna tržišta akcija, ali imaju želju da ulažu.

„Kada otvorim sesiju za pitanja preplavi me veliki broj poruka i satima odgovaram na njih, podučavajući ih osnovnim stvarima o kriptovaluti“, izjavio je Ahmed (38), koji je napustio svoj posao 2014. godine, verujući da je isplativije rudariti i trgovati bitkoinom.

Pakistan je zabeležio procvat trgovine kriptovalutama, sa intencijom da se proširi na hiljade pregleda povezanih video zapisa na društvenim mrežama i transakcija na mreži. Iako kriptovaluta u Pakistanu nije nezakonita, globalni nadzorni organ za pranje novca, FATF, pozvao je vladu da bolje reguliše tu oblast. Pakistan je na FATF-ovoj sivoj listi zemalja koja se nadgleda, zbog sumnje na finansiranje terorizma i pranja novca. Kao odgovor na to, savezna vlada je osnovala odbor za proučavanje propisa o kriptovalutama, koji uključuje posmatrače iz FATF-a, savezne ministre i šefove obaveštajnih agencija u zemlji.

Institucije su se ponekad sumnjičavo odnosile prema onima koji se bave trgovinom kriptovalutama, zabrinuti zbog mogućih udruživanja sa pranjem novca.

Ahmed je istakao da ga je Federalna agencija za istrage (FIA) uhapsila i dva puta teretila za pranje novca i elektronsku prevaru, iako optužbe nisu opstale na sudu. Jednom prilikom, FIA je zaplenila farmu za rudarenje kriptovaluta koju je osnovao u Šangli, u pakistanskoj severnoj provinciji Hajber-Pahtunhva, koja je radila na sopstvenu hidroelektranu.

Grupe društvenih medija sa sedištem u Pakistanu objašnjavaju kako trgovati i rudariti kriptovalute, a neke imaju i desetine hiljada sledbenika na Facebooku. Na YouTube su video snimci kriptovaluta pregledani stotine hiljada puta. Na internet berzama kriptovaluta, koje se većinom nalaze izvan Pakistana, poput Localbitcoins.com, ima stotine pakistanskih trgovaca, od kojih neki imaju hiljade transakcija.

Tagovi
LIFESTYLE

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...