"Preusmeravanje" sredstava velike japanske kompanije

Panasonic prodao akcije Tesle u vrednosti 3,6 milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

25.6.2021 15:16 Autor: Marko Miladinović 0

Panasonic prodao akcije Tesle u vrednosti 3,6 milijardi dolara Panasonic prodao akcije Tesle u vrednosti 3,6 milijardi dolara
Iz japanske kompanije Panasonic saopšteno je da je tokom fiskalne godine koja se završila u martu ona prodala akcije američkog proizvođača električnih automobila Tesla... Panasonic prodao akcije Tesle u vrednosti 3,6 milijardi dolara

Iz japanske kompanije Panasonic saopšteno je da je tokom fiskalne godine koja se završila u martu ona prodala akcije američkog proizvođača električnih automobila Tesla u vrednosti 400 milijardi jena, odnosno 3,6 milijardi američkih dolara.

Kako komentarišu analitičari, čuveni proizvođač električnih aparata želi da smanji svoju zavisnost o Teslinom poslovanju, a ujedno da prikupi nova sredstva za investiranje u svoje projekte.

Tesla i Panasonic imaju dugo partnerstvo koje su često beležile i međusobne trzavice njihovih direktora. Tesla koristi baterije japanske kompanije u velikom broju.

Panasonic je još 2010. godine kupio 1,4 miliona akcija Tesle po tadašnjoj ceni od 21,15 dolara po komadu, a za ukupnu sumu od oko 30 miliona dolara. Krajem marta 2020. godine taj paket je vredeo čitavih 730 miliona dolara. Obzirom na objavljeni iznos prodaje, Panasonic je tokom prethodne decenije obavio barem nekoliko blok transakcija Teslinih akcija.  

Vrednost akcija kompanije Tesla/Izvor: NASDAQ-Google

Vrednost akcije Tesle na kraju jučerašnjeg trgovanja iznosila je 679,82 dolara, što predstavlja nastavak ovonedeljnog pozitivnog trenda, ali zato je i dalje na 6,84 odsto nižem cenovnom nivou od početka godine.

S druge strane, Panasonic je ranije najavio da će otkupiti preostali deo akcija američkog lanca prodaje elektronske robe Blue Yonder, za 7,1 milijardu dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...