POSLOVNE BANKE STABILNE, A RIZIČNI KREDITI POD KONTROLOM

Pandemija korona virusa nije negativno uticala na nivo NPL kredita

AnalizaBankeNovacSrbijaU fokusuVesti

16.3.2021 11:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pandemija korona virusa nije negativno uticala na nivo NPL kredita Pandemija korona virusa nije negativno uticala na nivo NPL kredita
Aktuelna korona kriza nije imala značajniji uticaj na nivo rizičnih kredita (NPL) kod poslovnih banaka na srpskom tržištu, kažu za Biznis.rs u Udruženju banaka... Pandemija korona virusa nije negativno uticala na nivo NPL kredita

Aktuelna korona kriza nije imala značajniji uticaj na nivo rizičnih kredita (NPL) kod poslovnih banaka na srpskom tržištu, kažu za Biznis.rs u Udruženju banaka Srbije (UBS).

Kako naglašavaju u UBS, od ukupnog duga po osnovu kredita u Srbiji u 2020. godini u docnji je bilo svega 3,5 odsto. To je za jedan procentni poen manje nego u 2019, a značajno manje u odnosu na prethodne godine (5,3 odsto u 2018. i 8,7 procenata u 2017. godini).

Kada se pogleda ažurnost građana u izmirivanju kreditnih obaveza, udeo docnje je još manji. U 2019. godini iznosio je svega 2,4 odsto, u odnosu na 2019 (kada je bio 3 odsto), 2018 (3,1 odsto) i 2017. (4,6 procenata), kažu u Udruženju banaka.

Inače, pod docnjom se smatraju dospele, a nenaplaćene obaveze duže od 60 dana, kod građana, a više od 15 dana kod preduzetnika i pravnih lica.

UBS grada
Foto: UBS

U UBS ističu da u sadašnjim uslovima, poslovne banke nemaju potrebu da preduzimaju neke posebne mere za kontrolu NPL, jer je zahvaljujući merama koje su preduzimane u nekoliko prethodnih godina, ovaj aspekt plasmana u veoma dobroj situaciji.

Kroz mere Narodne banke Srbije (NBS) i kroz mere samih banaka udeo NLP koji je u jednom trenutku postao rizičan, smanjen je na veoma razumnu meru, ističu u Udruženju banaka i podsećaju da je u 2015. godini udeo docnje u ukupno bankarskom dugu iznosio čak 18,6 odsto.

Kako se ističe, visokoj ažurnosti i građana i privrede nesumnjivo su doprinele i mere Vlade Srbije i Narodne banke koje su realizovane tokom 2020. godine. Iz Udruženja banaka podsećaju da su uz direktna davanja i odlaganja poreza i dažbine, za klijente obezbeđena čak tri moratorijuma, kao i garantna šema za kreditiranje privrede. Ukupna vrednost ove podrške dostigla je nivo veći od 15 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije, ističu u Udruženju banaka Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...