PANDEMIJA UGROZILA OPSTANAK 15 ODSTO NEMAČKIH KOMPANIJA Na udaru sektor turizma i ugostiteljstva

AnalizaBiznisEUTurizamU fokusuVesti

1.12.2020 14:46 Autor: Marija Jovanović 0

PANDEMIJA UGROZILA OPSTANAK 15 ODSTO NEMAČKIH KOMPANIJA Na udaru sektor turizma i ugostiteljstva PANDEMIJA UGROZILA OPSTANAK 15 ODSTO NEMAČKIH KOMPANIJA Na udaru sektor turizma i ugostiteljstva
Kriza koju je izazvala pandemija korona virusa preti da ugrozi opstanak 15 odsto nemačkih kompanija, pokazuju rezultati najnovije ankete o poslovanju, koju je u... PANDEMIJA UGROZILA OPSTANAK 15 ODSTO NEMAČKIH KOMPANIJA Na udaru sektor turizma i ugostiteljstva

Kriza koju je izazvala pandemija korona virusa preti da ugrozi opstanak 15 odsto nemačkih kompanija, pokazuju rezultati najnovije ankete o poslovanju, koju je u novembru sproveo institut IFO.

„To je poboljšanje u odnosu na jun, kada je ta cifra iznosila 21 procenat“, rekao je Klaus Vohlrabe (Klaus Wohlrabe), šef IFO istraživanja. Ipak, dodaje, 86 odsto turističkih agencija i turoperatora trenutno se oseća ugroženo, kao i 76 odsto hotela i 62 odsto restorana.

Foto: Pixabay.com

U reklamnoj industriji 27 procenata agencija smatra da je njihovo poslovanje ugroženo, dok je u špediciji taj podatak nešto ispod 14 procenata, pokazuje istraživanje instituta IFO.

Pri dnu lestvice su pružaoci IT usluga sa pet procenata i pravni i poreski konsultanti sa tri procenta. U proseku je ugrožen opstanak 19 odsto pružalaca usluga, u odnosu na jun kada je taj procenat bio veći – 27 odsto.

U trgovinskom sektoru, 14 odsto firmi smatra da im je opstanak ugrožen, za razliku od juna meseca kada je 18 odsto njih delilo taj stav. Kada je reč o maloprodaji, trenutno, 18 odsto firmi smatra da je u opasnosti, dok je taj procenat nešto manji u veleprodaji – 10 odsto.

Foto: Pixabay.com

U prerađivačkoj industriji ta cifra iznosi 11 procenata, u odnosu na 17 odsto u junu. Kako pokazuju rezultati istraživanja, trenutno su najugroženiji proizvođači baznih metala sa 34 procenta, štamparije sa 29 odsto, proizvođači pića sa 22 procenta, tekstilna industrija sa 20 procenata i industrija odeće sa 18 odsto.

Hemijska i farmaceutska industrija smatraju se manje pogođenim, pri čemu njihovi pokazatelji iznose jedan i nula odsto. U građevinarstvu ova brojka iznosi četiri procenta, i iako je dvostruko viša nego u junu, i dalje je na niskom nivou, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...