PANDEMIJA UGROZILA POSLOVANJE VEĆINE PREDUZEĆA Od 4. januara na naplatu stižu porezi i doprinosi što će biti udarac za mnoge, kaže direktor Unije poslodavaca Srbije

AnalizaIntervjuIzdvajamoPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

3.1.2021 10:01 Autor: Marija Jovanović 0

PANDEMIJA UGROZILA POSLOVANJE VEĆINE PREDUZEĆA Od 4. januara na naplatu stižu porezi i doprinosi što će biti udarac za mnoge, kaže direktor Unije poslodavaca Srbije PANDEMIJA UGROZILA POSLOVANJE VEĆINE PREDUZEĆA Od 4. januara na naplatu stižu porezi i doprinosi što će biti udarac za mnoge, kaže direktor Unije poslodavaca Srbije
Udar Covid-19 krize bio je ozbiljan za sve poslodavce i vrlo je malo onih koji nisu osetili posledice u svom poslovanju. Na osnovu ankete... PANDEMIJA UGROZILA POSLOVANJE VEĆINE PREDUZEĆA Od 4. januara na naplatu stižu porezi i doprinosi što će biti udarac za mnoge, kaže direktor Unije poslodavaca Srbije

Udar Covid-19 krize bio je ozbiljan za sve poslodavce i vrlo je malo onih koji nisu osetili posledice u svom poslovanju. Na osnovu ankete koju je sprovela Unija poslodavaca, 54 odsto preduzeća izjasnilo se da je pandemija veoma negativno uticala na njihovo poslovanje. Čak 40 odsto njih imalo je ugroženu likvidnost, dok su najteže pogođena mala preduzeća, sa do deset zaposlenih.

„Najlošije su, gledano po sektorima, prošla preduzeća u tekstilnoj industriji, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i u transportu, ne računajući tu železnički saobraćaj. Preduzeća su imala probleme sa finansiranjem, skoro polovina anketiranih izjasnila se da nemaju pristup finansijskim resursima, što posebno važi za mala preduzeća“, kaže za Biznis.rs direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS) Srđan Drobnjaković.

Foto: Unija poslodavaca Srbije

Posle prvog udara krize koji je bio opšti, sada se jasnije vidi da je situacija veoma šarenolika u različitim oblastima poslovanja.

„U drugom talasu pandemije, realni pad bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu iznosio je 1,4 odsto, ali mnogo veći pad BDP bio je u građevinarstvu. U istom periodu rast pokazuju IT sektori za šest odsto, kao i industrija za 3,2 procenta. Međutim, od 4. januara dolaze na naplatu porezi i doprinosi na zarade, doduše u 24 mesečne rate, i to će biti udarac za mnoge. Niko ne može da predvidi u kom obimu će biti otpuštanja, ali je sasvim izvesno da će ih biti“, naglašava Drobnjaković.

Mere države u ovoj krizi pokazale su se kao finansijska injekcija, koja je mnoga preduzeća spasila od propadanja, objašnjava naš sagovornik i dodaje da su u UPS veoma zadovoljni što su neke od njih donete direktno na njihovu inicijativu, što znači da su zahtevi privrede prihvaćeni.

Foto: Tanjug

„Tu mislim na dodatni zastoj u otplati obaveza prema bankama, na zahteve upućene Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, u kojima smo tražili i dobili pravedniji raspored uvoznih kvota na maksimalnih 15 odsto po jednom uvozniku. Do sada su u toj oblasti bili povlašćeni veliki trgovinski lanci“, navodi Drobnjaković.

Unija poslodavaca apelovala je i da su pojedini ugostitelji ostali bez podške, a s obzirom da je ovaj sektor pretrpeo najozbiljniji udar krize, oni su tražili i pravo na bespovratnu finansijsku pomoć za sve ugostiteljske objekte, zbog otežanog poslovanja, skraćenog radnog vremena, ali i zabrane rada vikendom.

„Kao što znate, 72.000 privrednih subjekata je već dobilo jedan minimalac. I ovde se umešala birokratija, jer je svako prijavljen morao lično da ode u Centralni trezor, radi popune gomile obrazaca, što dodatno usporava realizaciju“, navodi direktor UPS.

Digitalni novac
Foto: Pixabay.com

Iako su dali podršku predlogu zakona o digitalnoj imovini, ipak su u okviru toga komentarisali da predlog zakona ima puno nedorečenosti i nejasnoća i izrazili rezervu u donošenje podzakonskih akata, koja slede.

„Retko ko od poslodavaca zna tačno sta je digitalni ili investicioni token, termin ‘rudarenje’. Ali verujem da će se vremenom i to iskristalizovati i pokazati da je digitalizacija pun pogodak“, napominje Drobnjaković i dodaje da je nezahvalno prognozirati kakve još novine očekuju poslodavce u 2021. godini.

„Dosta zavisi od toga koliko će se povećati rashodi države, pre svega plate i penzije. Unija će nastaviti da traži bolje uslove za poslovanje, za manje poresko opterećenje i za smanjenje i ukidanje nepotrebnih parafiskalnih nameta. Od tih odgovora zavisi u kakvim ćemo uslovima poslovati u 2021. godini“, navodi Drobnjaković i dodaje da će Unija poslodavaca nastaviti da se bori za incijative koje dolaze direktno iz preduzeća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...