GRAĐANI IZ REGIONA I DALJE ODLAZE U EU

Pandemija usporila ali nije i zaustavila useljavanje u Nemačku

AnalizaEURegionU fokusuVesti

30.3.2021 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pandemija usporila ali nije i zaustavila useljavanje u Nemačku Pandemija usporila ali nije i zaustavila useljavanje u Nemačku
I pored činjenice da je zbog pandemije, Nemačka u prošloj godini zabeležila najslabiji porast broja stranaca u poslednjih deset godina, iseljavanje građana iz regiona... Pandemija usporila ali nije i zaustavila useljavanje u Nemačku

I pored činjenice da je zbog pandemije, Nemačka u prošloj godini zabeležila najslabiji porast broja stranaca u poslednjih deset godina, iseljavanje građana iz regiona jugoistočne Evrope u tu zemlju se nastavilo. Prema podacima Državnog statističkog zavoda Destatis iz Visbadena, u prošloj godini se iz Hrvatske u Nemačku doselilo više od 26 hiljada građana.

Istovremeno, broj državljana Hrvatske sa boravkom u Nemačkoj se u 2020. neto povećao za skoro 12 hiljada osoba te sada iznosi blizu 427 hiljada.

Prema zvaničnim statističkim podacima, iz Hrvatske se u Nemačku tokom prošle godine doselilo 26.335 osoba, dok se istovremeno iselilo 10.305 hrvatskih državljana. Isto tako, oko hiljadu hrvatskih državljana je primilo nemačko državljanstvo, tako da se više ne vode u Centralnom registru stranaca, prenosi Poslovni.hr.

Hrvatski državljani se sada nalaze na šestom mestu po broju stranaca u Nemačkoj iza državljana Turske, Poljske, Sirije, Rumunije i Italije. Broj državljana Hrvatske sa boravkom u Nemačkoj se, od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, gotovo udvostručio.

Foto: Pexels.com

Godine 2012, poslednje godine pre ulaska Hrvatske u EU, u Nemačkoj je bilo zabeleženo oko 225 hiljada građana s hrvatskim pasošem.

U prošloj godini u Nemačkoj se blago povećao i broj stanovnika iz regiona zapadnog Balkana. Tako sada u Nemačkoj trenutno živi oko 211 hiljada državljana Bosne i Hercegovine, što je za oko 7.000 više nego prethodne godine, kao i oko 242 hiljada državljana Srbije, što je za oko pet hiljada više nego 2019.

Inače, prošle godine je u Nemačkoj broj stanovnika sa stranim pasošem porastao za 262.000, dok je godinu dana ranije taj broj bio znatno veći odnosno oko 376 hiljada.

Podaci Destatisa pokazuju da je u prošloj godini useljavanje iz zemalja EU ostalo stabilno, dok je osetno usporilo useljavanje građana iz tzv. trećih zemlja, što se objašnjava otežanim uslovima zbog pandemije korona virusa. Broj stranaca u Nemačkoj uvećan je u prošloj godini za oko 204 hiljade odnosno za 1,8 odsto.

U Nemačkoj je krajem 2020. ukupno živelo 11,4 miliona građana sa stranim pasošem.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...