Pandemija diktira svoja pravila i na tržištu nekretnina

Paprene cene stanova za studente pred početak nove školske godine

AnalizaNekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

21.9.2021 18:37 Autor: Julijana Vincan 1

Paprene cene stanova za studente pred početak nove školske godine Paprene cene stanova za studente pred početak nove školske godine
Početak nove školske godine na fakultetima donosi u oktobru studentima i njihovim roditeljima još jednu brigu, a to je pronalaženje i iznajmljivanje stana. Primarni... Paprene cene stanova za studente pred početak nove školske godine

Početak nove školske godine na fakultetima donosi u oktobru studentima i njihovim roditeljima još jednu brigu, a to je pronalaženje i iznajmljivanje stana. Primarni kriterijumi prilikom odabira budućeg doma svakako su cena i lokacija, a u Beogradu će studenti morati da izdvoje od 270 evra za garsonjere i jednosobne stanove, pa čak do 500 evra mesečno za veće i prostranije stanove.

„Kada pričamo o stanju na tržištu nekretnina, prema sprovedenom istraživanju tokom avgusta tradicionalno najpopularnije opštine za koje su studenti zainteresovani upravo su one u centru grada (opština Stari Grad, opština Vračar), ali i Voždovac, Novi Beograd i delovi opštine Savski Venac. Nesigurna situacija sa nastavkom modela školovanja, usled pandemije korona virusa, nije previše uticala na samo tržište, pa dinamika funkcioniše po sličnom principu kao i prethodnih godina, te je aktivnost rentiranja stanova pojačana već od sredine avgusta i traje i dalje“, istaknuto je u istraživanju prosečnih cena stanova koje je sproveo Indomio, a koje je fokusirano na atraktivne opštine u Beogradu, ali i u Novom Sadu i Kragujevcu.

Izvor: Indomio.rs

Tokom ove godine, pokazuju podaci iz istraživanja, za iznajmljivanje stana potrebno je izdvojiti od prosečnih 6,47 evra/m2 na Voždovcu do prosečnih 8,33 evra/m2 na Starom Gradu.

„Cene kvadrata stanova za rentu u Beogradu nisu pretrpele veće promene u odnosu na 2020. godinu, pa je tako zabeležen porast cena na Novom Beogradu i Vračaru, dok su na drugim opštinama prosečne cene ostale vrlo slične onima u prvoj pandemijskoj godini. U zavisnosti od toga da li se studenti opredeljuju za samostalni ili cimerski život, odnosno manje ili veće stanove, okvirne cene nekretnina za izdavanje u atraktivnim opštinama za studente u Beogradu se kreću od 270 evra za garsonjere i jednosobne stanove i od 450 do 500 evra za veće i prostranije stanove“, navodi se u istraživanju.

Kako su za Biznis.rs objasnili iz Indomia, u Beogradu cene manjih stanova (za jednu, maksimalno dve osobe), koji se najčešće izdaju u studentskom periodu, značajno variraju u zavisnosti od dela grada, te stoga u opštinama koje su dalje od centra (Mirijevo, Karaburma, Voždovac, Zemun, delovi Novog Beograda) najveći broj stanova ovih kriterijuma spada u opseg od 230 do 300 evra.

„Pritom su skuplji stanovi na Novom Beogradu i Voždovcu u blizini fakulteta koji se tu nalaze. Kada pričamo o opštinama koje su atraktivnije (Stari Grad, Vračar, Crveni krst, delovi Zvezdare na Bulevaru Kralja Aleksandra), tu su cene nešto više, te je prosečna vrednost između 250 i 350 evra“, objašnjavaju naši sagovornici.

Izvor: Indomio.rs

Oni su dodali da su atraktivne lokacije u Beogradu standardno u blizini fakulteta i centralne gradske zone, te veliki broj studenata potražuje stanove na Voždovcu, u zoni ulice Vojvode Stepe do Fakulteta organizacionih nauka (FON), kao i u delovima Novog Beograda do Opštine zbog dobre povezanosti i nekoliko fakulteta koji su relativno blizu.

Što se tiče tipa nekretnina, potražuju se većinski namešteni stanovi, a kada pričamo o opremljenosti, studenti traže stanove koji raspolažu svojom belom tehnikom (na prvom mestu tu je veš mašina) i to je često jedan od razloga iz kog se opredeljuju da ne iznajme stan, ukoliko ne poseduje sve neophodno“, napominju za naš portal.

Kada je reč o drugim univerzitetskim gradovima u Srbiji, sa fokusom na Novi Sad i Kragujevac, istraživanje pokazuje da je tu situacija dosta drugačija. Naime, u Novom Sadu je za stanove i veće kvadrature potrebno izdvojiti između 200 i 300 evra na atraktivnim centralnim lokacijama. U Kragujevcu i Nišu studentski stanovi se najčešće nalaze u okviru do 240 evra.

Izvor: Indomio.rs

„Kako lokacija nije primarni kriterijum pri izboru jer su gradovi manji i ritam života sporiji i drugačije organizovan, studenti na raspolaganju imaju više stanova koji bi se uklopili u finansijske okvire, a cene najma po kvadratu u oba grada su značajno manje. Pa tako, za iznajmljivanje stana u Novom Sadu potrebno je izdvojiti 6,25 evra/m2 gledano na nivou celog grada, dok je u Kragujevcu ta cena još niža – prosečnih 4,21 evra/m2“, piše u istraživanju.

Agent za nekretnine Milić Đoković smatra da je cena iznajmljivanja nekretnina trenutno diskutabilna zbog pandemije korona virusa i prelaska delom ili skroz na online nastavu, i kako kaže, sve je nestabilno i pod znakom pitanja.

„Iznajmljuju se stanovi, ali ne tako kao što je bilo ‘regularnih’ godina, 2018. ili 2019. godina. Nesigurno je sve, dosta toga je prešlo na online, pa se često iznajmljuju stanovi na kraće rokove, zbog čega su zakupodavci nesrećni. Tako se desi da neko iznajmi stan na dva meseca, da bi možda za treći mesec možda otkazao stan. Taj deo tržišta je dosta u neizvesnosti zbog korona krize“, kaže Đoković za Biznis.rs.

Foto: Unsplash.com

On je dodao da se potražnja za iznajmljivanje stanova u odnosu na lane nije mnogo promenila, jer je i ta godina bila neizvesna, ali da je u odnosu na 2019. godinu smanjena, tako da nema nekih posebnih pomaka.

„Nema kretanja cena stanova, ostale su na istom nivou, mada je to velika nepoznanica, jer vlada zakon ponude i potražnje u nesigurno doba korona krize. Karakteristika svega je neizvesnost. Inače, studenti nemaju velike zahteve, najviše traže stanove blizu fakulteta i studentskih domova i menzi, i gledaju da je dobra veza gradskog prevoza sa fakultetom. Više se isplati da se plati malo više, nego da se drema putujući po autobusu. Studenti koriste stanove kao čitaonice i spavaonice, tako da nemaju velikih prohteva. To može da bude i malo stariji nameštaj, drndava mašina za pranje veša i mali šporet, samo da funkcioniše, a ne moraju ni sve ringle da rade, bitno je da ima interneta i grejanja“, konstatuje naš sagovornik.

  • Mirka

    4.10.2021 #1 Author

    Treba se pozabaviti plaćanjem poreza na izdavanje stanova😁

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...