PARADOKS DANAŠNJICE Duvanske industrije razvijaju vakcinu, a ruski Institut lek protiv korone

SvetVesti

1.4.2020 17:55 Autor: Julijana Vincan 0

PARADOKS DANAŠNJICE Duvanske industrije razvijaju vakcinu, a ruski Institut lek protiv korone PARADOKS DANAŠNJICE Duvanske industrije razvijaju vakcinu, a ruski Institut lek protiv korone
Deluje neobično što su se proizvođači cigareta uključili u trku za pronalazak vakcine protiv korona virusa, ali Philip Morris International Inc. i British American... PARADOKS DANAŠNJICE Duvanske industrije razvijaju vakcinu, a ruski Institut lek protiv korone

Deluje neobično što su se proizvođači cigareta uključili u trku za pronalazak vakcine protiv korona virusa, ali Philip Morris International Inc. i British American Tobacco Plc pokušavaju da osmisle odbranu od bolesti Covid-19 iz lista duvana. Sa druge strane, naučnici ruskog Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu, spremni su da razviju lek za korona virus koji bi bio proizveden od uzoraka krvi onih koji su se oporavili od infekcije.

Institut je naveo će eksperimentalni lek biti obogaćena frakcija antivirusnih imunoglobina u krvi, izvađenih iz plazme pacijenata koji su se oporavili od korona virusa, prenosi TAS S. Očekuje se da će rad na razvoju leka potrajati 30 dana i da će se davati intravenski.

Kada je reč o vakcinama, British American Tobacco Plc (BAT), u sredu je saopštio da je reč o pretkliničkim ispitivanjima biljne vakcine u biotehnološkom preduzeću Kentucky BioProcessing. Iz kompanije Philip Morris najavljeno je da će kanadska jedinica ove kompanije, Medicago, najverovatnije već ovog leta početi ispitivanja potencijalnih vakcina.

 „Verujemo da smo napravili značajan iskorak,“ rekao je Dejvid O’Rajli (David O’Reilli), direktor naučnog istraživanja BAT-a. „Spremni smo na saradnju sa vladama i svim zainteresovanim stranama, kako bismo pomogli da se pobedi u ratu protiv Covid-19.“

Big Tobacco nije potpuno nepoznat na ovom polju: BAT-ov Кentucky BioProcessing bio je uključen u razvoju leka protiv ebole, sa kompanijom Mapp Biopharmaceutical Inc. 2014. godine, ali taj lek nikada nije izašao iz laboratorije. Trka za pronalaženjem vakcine je od suštinske važnosti, jer se i svetski lideri pitaju koliko dugo zemlje mogu ostati u blokadama, bez gašenja budućih ekonomskih perspektiva, piše Bloomberg. Mada učešće duvanskih kompanija u borbi protiv Covid-19 može izgledati paradoksalno jer je Svetska zdravstvena organizacija istakla da pušenje može povećati rizik od težih reakcija na bolest.

Medicago Philip Morris-a koristi čestice koje su vrlo slične virusu, a potiču iz biljke duvana. Vakcine na bazi biljaka oponašaju viruse i omogućavaju imunom sistemu tela da ih prepozna i stvori imuni odgovor, a da se telo ne zarazi ili virus umnoži.

Кentucky BioProcessing nedavno je klonirao deo Covid-19 genetske sekvence, što je dovelo do supstance koja indukuje proizvodnju antitela. Zatim je antigen ubačen u biljke duvana radi reprodukcije. Prema BAT, metoda generiše vakcinu brže od klasičnih metoda, smanjujući potrebno vreme sa nekoliko meseci na oko šest nedelja.

BAT-ova američka jedinica Reinolds American kupila je Кentucky BioProcessing u 2014. godini planirajući da upotrebi tehnologiju vađenja duvana za razvoj alternativa za cigarete. Кompanija sada istražuje partnerstva sa vladinim agencijama kako bi eksperimentalnu vakcinu dovela do kliničkih istraživanja. BAT je rekao da će ova jedinica biti komercijalno preduzeće i da će njen rad na vakcini Covid-19 biti neprofitna.

Istraživači u Кini brzo su podelili genetsku sekvencu virusa sa drugim naučnicima, pružajući im početnu prednost u pronalasku leka i vakcine. Oni testiraju sve, od lekova koji su prvo razvijeni za HIV i grip, do plazme koja sadrži antitela kod oporavljenih pacijenata.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...