Očekuje se da će više od 12 miliona ljudi imati koristi od ovog programa

Parlament EU opredelio 28 milijardi evra za Erasmus+ u narednih šest godina

EUSrbijaVesti

20.5.2021 08:15 Autor: Marko Miladinović 0

Parlament EU opredelio 28 milijardi evra za Erasmus+ u narednih šest godina Parlament EU opredelio 28 milijardi evra za Erasmus+ u narednih šest godina
Evropski parlament je na ovonedeljnoj plenarnoj sednici podržao novi program Erasmus+ koji bi u periodu od 2021. do 2027. godine trebalo da uključi širi... Parlament EU opredelio 28 milijardi evra za Erasmus+ u narednih šest godina

Evropski parlament je na ovonedeljnoj plenarnoj sednici podržao novi program Erasmus+ koji bi u periodu od 2021. do 2027. godine trebalo da uključi širi krug učesnika i koji će na raspolaganju imati 28 milijardi evra, gotovo dvostruko više nego u prethodnom razdoblju.

Erasmus+ je program EU za podršku obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Evropi, a započeo je 1987. godine. On trenutno pokriva 33 zemlje, 27 zemalja članica EU, Tursku, Severnu Makedoniju, Srbiju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, a otvoren je i za partnerske zemlje širom sveta.

U novoj fazi u narednih šest godina Erasmus+ bi trebalo da uključi još više građana, ljude s ograničenim mogućnostima, one koji žive na udaljenijim područjima, ali i starije stanovnike, tako da će više osoba u nepovoljnom položaju moći da učestvuje i ima korist od jezičkog osposobljavanja, administrativne podrške, mobilnosti ili e-učenja. U skladu s prioritetima EU, program Erasmus+ usmeren je na digitalnu i zelenu tranziciju tako da će promovisati zdrav način života i učenje za odrasle.

U poslednjih 30 godina u programu Erasmus+ učestvovalo je više od devet miliona ljudi, a očekuje se da će se novoj fazi uključiti i do 12 miliona.

U višegodišnjem finansijskom okviru EU za Erasmus+ namenjeno je više od 28 milijardi evra iz različitih izvora, dok je u prethodnom sedmogodišnjem razdoblju za program EU izdvojila 14,7 milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...