kompanija prestala da registruje nove korisnike

Peking zahteva da DiDi napusti Njujoršku berzu

BerzaNovacSvetVesti

26.11.2021 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Peking zahteva da DiDi napusti Njujoršku berzu Peking zahteva da DiDi napusti Njujoršku berzu
Kineski regulatori zatražili su od najviših rukovodilaca kompanije DiDi Global, koja se bavi naručivanjem vožnje putem mobilne aplikacije, da osmisle plan za izlazak sa... Peking zahteva da DiDi napusti Njujoršku berzu

Kineski regulatori zatražili su od najviših rukovodilaca kompanije DiDi Global, koja se bavi naručivanjem vožnje putem mobilne aplikacije, da osmisle plan za izlazak sa Njujorške berze zbog zabrinutosti za bezbednost ličnih podataka korisnika.

Kineska služba za tehnološki nadzor traži da menadžment delistira kompaniju sa američke berze zbog zabrinutosti u vezi sa curenjem osetljivih podataka, prenosi Tanjug izveštavanje Bloomberg news-a.

Akcije DiDi-jevih investitora, Softbank Group i Tencent Holdinga, pale su za više od pet, odnosno 3,1 odsto, respektivno, nakon tog izveštaja, prenosi Reuters i dodaje da ni DiDi ni kineska Uprava za sajber prostor nisu odgovorili na zahteve britanske agencije za komentarom.

Predlozi koji su upućeni DiDi-ju na razmatranje uključuju potpunu privatizaciju ili listiranje na Hongkoškoj berzi, nakon čega bi usledilo delisitiranje sa Wall Street-a, navodi se u novinskom izveštaju.

Zastava Kine
Foto: Pixabay.com

Ako se nastavi privatizacija, akcionarima će na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) verovatno biti ponuđena početna cena od najmanje 14 dolara po akciji, jer bi niža ponuda od te, ubrzo nakon junskog IPO-a na Vol Stritu, mogla da izazove tužbe ili otpor akcionara, rekli su „Blumbergovi“ izvori.

Didijeve akcije na Njujorškoj berzi su pale za 42 procenta od juna, kada su listirane na NJujorškoj berzi, i na zatvaranju trgovanja u sredu su vredele 8,11 dolara.

Uprkos pozivima kineskih vlasti da sačeka s izlaskom na američku berzu dok se ne sprovede kontrola o sajber-bezbednosti DiDi-jevog upravljanja privatnim podacima, kompanija je nastavila sa svojim planom o IPO-u u Njujorku, nakon čega je regulator pokrenuo istragu zbog njenog prikupljanja i korišćenja ličnih podataka.

Zaključeno je da su podaci prikupljani nezakonito, a prodavnicama aplikacija naloženo da uklone 25 mobilnih aplikacija kojima upravlja DiDi.

DiDi je tada saopštio da je prestao da registruje nove korisnike i da će izvršiti izmene kako bi se uskladio propisima o nacionalnoj bezbednosti i korišćenju ličnih podataka, i da će zaštititi prava korisnika.

Softbank Vision Fund poseduje 21,5 odsto akcija DiDi-ja, a slede Uber Tehnologies s udelom od 12,8 procenata i Tencent sa 6,8 odsto, prema DiDi-jevim podacima dostavljenim američkim regulatorima u junu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...