PET BANAKA SE PRIJAVILO ZA PROJEKAT 1000 PLUS Poziv za građane Crne Gore u oktobru

BankeNekretnineNovacRegionVesti

16.9.2020 12:40 Autor: Julijana Vincan 0

PET BANAKA SE PRIJAVILO ZA PROJEKAT 1000 PLUS Poziv za građane Crne Gore u oktobru PET BANAKA SE PRIJAVILO ZA PROJEKAT 1000 PLUS Poziv za građane Crne Gore u oktobru
NLB banka, Podgorička banka, Crnogorska komercijalna banka, Lovćen banka i Erste banka prijavile su se na osnovu javnog poziva u okviru četvrte faze projekta... PET BANAKA SE PRIJAVILO ZA PROJEKAT 1000 PLUS Poziv za građane Crne Gore u oktobru

NLB banka, Podgorička banka, Crnogorska komercijalna banka, Lovćen banka i Erste banka prijavile su se na osnovu javnog poziva u okviru četvrte faze projekta „1.000 plus“.

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja CG, Marko Čanović, istakao je da će javni poziv za građane najverovatnije biti raspisan do kraja oktobra.

Kako je objasnio za list Pobjeda, javnim pozivom za banke definisani su ključni uslovi, fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3 procenta.

Kućica ispod novčanice od 10 evra
Foto: Pixabay.com

Odbor za upravljanje projektom

Vlada Crne Gore imenovala je projektni odbor za upravljanje projektom rešavanja stambenih potreba građana.

„Projektni odbor će na prvoj sednici i razmotriti i verifikovati pristigle prijave komercijalnih banaka. Nakon toga ćemo imati konačnu listu komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu“, kazao je Čanović.

Javni poziv za investitore, fizička i pravna lica – ponuđače stanova traje od 28. avgusta do 18. septembra. Za izgrađene stanove je otvoren sve vreme – do završetka realizacije projekta.

„Dobitnik vaučera moći će da, ukoliko nađe stan na tržištu koji zadovoljava sve uslove definisane javnim pozivom, isti prijavi i kupi kroz projekat „1.000 plus“. Ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti. Tako će građani moći da reše stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u novogradnji”, istakao je Čanović.

Foto: Shutterstock

Prateći ovu dinamiku realizacije projekta, očekuju, kako kaže, javni poziv za građane raspisaće se do kraja oktobra.

„Tome predstoji i početak komunikacione strategije, koja podrazumeva i otvaranje call centra za građane, objavljivanje reklama, bilborda i niz drugih aktivnosti. Sve u cilju informisanja građana o projektu, odnosno o početku raspisivanja javnog poziva“, kazao je Čanović.

Ciljne grupe za dodelu kredita

U projektu „1.000 plus“ mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju rešeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove. Kada je reč o dugoročnim hipotekarnim kreditima, oni će se dodeljivati određenim ciljnim grupama.

Korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru – 40 odsto. Bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života – 30 procenta. Ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavaju uslove projekta, a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama – 30 odsto.

Foto: Pixabay.com

Prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju porodična domaćinstva koja su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom.

Dalje, porodična domaćinstva sa decom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili deca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici. U četvrtoj fazi dodati su i zdravstveni radnici kao prioriteti.

Foto: Pexels.com

Vlada CG nedavno je elektronski izmenila odluku o kriterijumima.

“Izmene su bile neophodne, jer je u četvrtoj fazi projekta planirano da se korisnicima obezbedi ponuda stambenih objekata u starogradnji. Odnosno, uključivanje u ponudu izgrađenih stambenih objekata, kako fizičkih tako i pravnih lica“, saopšteno je iz Vlade CG.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...