U planu dualno obrazovanje u domaćim železničkim kompanijama

Pet miliona evra za razvoj trening centara za železnice

SrbijaVesti

16.9.2021 14:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pet miliona evra za razvoj trening centara za železnice Pet miliona evra za razvoj trening centara za železnice
Pet miliona evra biće uloženo u nabavku najsavremenije opreme za praktičnu obuku budućih mašinovođa Železničke tehničke škole i Visoke železničke škole u Beogradu, poručilii... Pet miliona evra za razvoj trening centara za železnice

Pet miliona evra biće uloženo u nabavku najsavremenije opreme za praktičnu obuku budućih mašinovođa Železničke tehničke škole i Visoke železničke škole u Beogradu, poručilii su danas ministri saobraćaja i prosvete, Tomislav Momirović i Branko Ružić na potpisivanju Memoranduma o saradnji na razvoju trening centara u železničkom i vazdušnom saobraćaju.

Cilj potpisivanja ovog značajnog memoranduma je ubrzanje saradnje sa preduzećima u oblasti železničkog saobraćaja i, prema njihovim potrebama, kreiranje i implementacija novih profila u obrazovni sistem u okviru železničkih škola u Beogradu.

Tim povodom, Vlada Srbije donela je odluku o formiranju trening centara za razvoj železničkog saobraćaja pri Železničko tehničkoj školi, koji će biti prepoznat ne samo u Srbiji nego i u regionu. „Investicije koje Vlada Srbije trenutno sprovodi u železničku infrastrukturu i nabavku novih vozova nisu viđene više od 50 godina. Srbija je trenutno u procesu izgradnje potpuno nove železničke infrastrukture“, kazao je Momirović.

On je istakao da je cilj da đaci koji će pohađati železničke škole dobiju priliku da uče i budu spremni za upravljanje najsavremenijim brzim vozovima, kao i da održavaju modernizovane pruge i učestvuju u železničkim preduzećima.

„Ovim investicijama omogućavamo da vratimo železnicu onde gde je bila nekada, na mesto koje ona u svim razvijenim evropskim državama sada zauzima. Ovaj memorandum je jedna od najvažnijih stvari kako bismo mogli da proizvedemo dovoljan broj kadrova da zadovolji naše potrebe. U narednim godinama ćemo u tu školu uložiti pet miliona evra“, rekao je Momirović.

Ružić je rekao da se u obrazovanje kadrova za potrebe železnice od naredne godine uvodi dualno obrazovanje koje podrazumeva i učenje kroz rad u kompanijama železnice Srbije.

On je naveo da je plan da u narednom periodu se sprovede nabavka najmodernijih stacionarnih simulatora cele kabine za upravljanje vozovima za mašinovođe, kako na železnici, tako i u tramvajskom saobraćaju, i da su takvi simulatori pandan već poznatim simulatorima koje koriste piloti Air Serbia i kakve ima Vazduhoplovna akademija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...