PETINA NEMAČKIH PREDUZEĆA SLUTI SVOJU PROPAST Najteže pogođene industrije turizma i usluga

EUVesti

9.7.2020 12:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

PETINA NEMAČKIH PREDUZEĆA SLUTI SVOJU PROPAST Najteže pogođene industrije turizma i usluga PETINA NEMAČKIH PREDUZEĆA SLUTI SVOJU PROPAST Najteže pogođene industrije turizma i usluga
Nešto više od petine nemačkih kompanija smatra da je njihov opstanak ugrožen zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja nemačkog... PETINA NEMAČKIH PREDUZEĆA SLUTI SVOJU PROPAST Najteže pogođene industrije turizma i usluga

Nešto više od petine nemačkih kompanija smatra da je njihov opstanak ugrožen zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja nemačkog ekonomskog instituta „Ifo“, 21 odsto anketiranih kompanija odgovorilo je da štetni efekti epidemiološke krize dovode u opasnost njihov opstanak.

Mogli bismo videti talas nesolventnosti u narednim mesecima“, naveo je jedan od istraživača Instituta. Najteže su pogođeni pružaoci usluga, od kojih su 27 odsto klasifikovali svoje poslove kao rizične. U trgovini je procenat rizičnih 18 odsto, u industriji 17 odsto, a u građevinarstvu 2,0 odsto.

Najveći nivo nesigurnosti osetan je među turustičkim agencijama i tur-operaterima, 85 procenata, među hotelijerima 76, a restoranima 67 odsto. Zaposleni u kreativnoj, umetničkoj i zabavnoj industriji ocenili su da je nivo ugroženosti njihovog poslovanja 55 odsto. Polovina komapnija u vodnoj industriji sluti egzistencijalnu propast, a u filmskoj industriji 48 odsto.

Među proizvođačima i prerađivačima metala 53 odsto smatra svoju budućnost neizvesnom, među proizvođačima tekstila 38 odsto, u štamparskoj industriji 28 odsto, u industriji prerade kože 27 odsto, a u automobilskoj industriji 26 procenata. Među trgovcima osećaj nesigurnosti je 21 procenat, u maloprodaji 15 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...