Farmaceutska kompanija nadmašila sva očekivanja, vakcine pokreću biznis

Pfizer za prva tri meseca 2021. godine ostvario profit od pet milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

5.5.2021 08:43 Autor: Marko Miladinović 0

Pfizer za prva tri meseca 2021. godine ostvario profit od pet milijardi dolara Pfizer za prva tri meseca 2021. godine ostvario profit od pet milijardi dolara
Poslovni rezultati američke farmaceutske kuće Pfizer za prvi kvartal tekuće godine prevazišli su sva očekivanja američkih berzanskih analitičara, a kompanija je, osokoljena velikim skokom... Pfizer za prva tri meseca 2021. godine ostvario profit od pet milijardi dolara

Poslovni rezultati američke farmaceutske kuće Pfizer za prvi kvartal tekuće godine prevazišli su sva očekivanja američkih berzanskih analitičara, a kompanija je, osokoljena velikim skokom prodaje vakcine protiv virusa Covid-19, naglo povećala finansijske projekcije za tekuću godinu.

Njujorški farmaceutski proizvođač i njegov nemački partner, firma BioNTech, izvestili su da su u prva tri meseca zabeležili prodaju vakcine protiv korona virusa u iznosu od 3,46 milijardi dolara, te da sada predviđaju da će u celoj 2021. godini prodaja dostići oko 26 milijardi dolara, umesto ranije prognoziranih 15 milijardi dolara.

Dve kompanije očekuju da uskoro dobiju odobrenje u SAD i EU za davanje vakcine deci uzrasta od 12 do 15 godina, takođe nastavljaju s testiranjima cepiva za druge kategorije pacijenata, a rade i na razvoju novih verzija vakcina koje imaju duži rok trajanja i koje ne zahtevaju ultra hladno skladištenje.

Prema finansijskom izveštaju kompanije Pfizer, njena neto dobit u prva tri meseca iznosila je 4,88 milijardi dolara, odnosno 86 centi po akciji. To je za više od 1,5 milijardi dolara bolji rezultat nego u prvom tromesečju 2020. godine, kada je pandemija pokrenula uvođenje mera zatvaranja i kada su posete lekarima i izdavanje recepata za druge lekove dramatično pali.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Pfizer od početka godine/NYSE-Google

Prilagođena dobit, isključujući jednokratne stavke, skočila je za 48 procenata na 5,26 milijardi dolara ili na 93 centa po akciji, daleko iznad 79 centi koliko se očekivalo na Wall Street-u. Ukupni prihodi iznosili su 14,58 milijardi dolara i takođe znatno premašuju prethodne prognoze od 13,49 milijardi dolara.

Pfizer je, čak i bez prodaje vakcina, na putu ostvarenja svog cilja o povećanju prihoda za najmanje šest odsto svake godine do 2025.

Prodaja u segmentu lekova protiv kancera porasla je za 18 odsto, a prodaja lekova za svakodnevne bolničke tretmane porasla je za 11 procenata.

Kompanija sada predviđa zaradu za 2021. godinu u rasponu od 3,55 do 3,65 dolara po akciji i očekuje prihod između 70,5 milijardi i 72,5 milijardi dolara, umesto ranije predviđenih 59,4 do 61,4 milijarde. Pfizer je poručio da ove godine može da proizvede dve milijarde doza vakcina.

Na trgovanju pre otvaranja Njujorške berze, vrednost akcija Pfizer-a je porasla za 52 centa na 42,35 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...