Gigant duvanske industrije ulaže u lečenje astme

Philip Morris preuzima farmaceutsku kuću Vectura

BiznisInvesticijeLifestyleNovacSvetVestiZdravlje

9.7.2021 11:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Philip Morris preuzima farmaceutsku kuću Vectura Philip Morris preuzima farmaceutsku kuću Vectura
PM Quotes by TradingView Duvanska kompanija Philip Morris International Inc. najavila je da kupuje britansku Vectura Group Plc, proizvođača lekova protiv astme za 1,5... Philip Morris preuzima farmaceutsku kuću Vectura

Duvanska kompanija Philip Morris International Inc. najavila je da kupuje britansku Vectura Group Plc, proizvođača lekova protiv astme za 1,5 milijardi dolara, što je jedan od najvećijh poteza PM u cilju lečenja bolesti koje izazivaju ili pogoršavaju cigarete.

Philip Morris je dao najbolju ponudu kojom je nadmašio Carlyle Group Inc, koja je u maju bila spremna da plati 1,3 milijarde dolara, prenosi Bloomberg. Od pomenute ponude iz maja vrednost akcija kompanije Vectura porasla je za 13 procenata.

“Oduševljeni smo najavom i izgledima da će se Vectura pridružiti porodici Philip Morris kao autonomna poslovna jedinica, čineći okosnicu našeg terapijskog programa “Izvan nikotina“. Predložena akvizicija značajno će ubrzati naše razvojne napore“, saopštila je kompanija PM, prenosi BusinessWire.

Foto: Philip Morris International Inc.

Budući da sve veći broj ljudi širom razvijenog sveta odustaje od pušenja da bi sačuvao svoje zdravlje, Philip Morris usresredio je svoja ulaganja na uređaje za grejanje duvana IQOS, koji omogućavaju pušenje bez vatre i pepela, a kompanija ima cilj da ostvari prodaju od nenikotinskih proizvoda u obimu od najmanje milijardu dolara do 2025. godine.

Širenje kompanije Philip Morris u neduvanske investicije mogao bi da joj pruži određenu zaštitu od regulatornih pretnji. Ranije ovog meseca Philip Morris najavio je kupovinu kompanije Fertin Pharma, proizvođača nikotinskih žvakaćih guma i lekova protiv bolova za 820 miliona dolara.

Foto: Vectura Group Plc.

Vectura ima više od 200 naučnika sa iskustvom u recepturi, inhalaciji, izradi uređaja, u regulativi i kliničkoj proizuvodnji respiratornih lekova. Philip Morris je saopštio da su prisustvo i kontinuitet menadžerskog tima kompanije Vectura ključna komponenta njene vrednosti i u saglasnosti sa dugoročnim ambicioznim strateškim ciljevima PM.

Vectura Group Plc razvija terapije inhalacijom za lečenje respiratornih bolesti. Glavni proizvodi kompanije koriste se za lečenje astme i hronične opstruktivne bolesti pluća. Vectura takođe razvija proizvode za plućnu patologiju i nerespiratorne bolesti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...